Wil je de fiets meenemen op de trein? Een reis per trein en fiets is in veel gevallen mogelijk maar lang niet altijd en niet op alle trajecten en treinen. In een aantal type treinen kan je absoluut je fiets niet meenemen tenzij je de fiets demonteert. In andere treinen kan je wel probleemloos je fiets vervoeren zonder hem uit elkaar te halen. Wel is vaak een reservering nodig.

Reizen per trein en fiets

Vaak verschillen de voorwaarden van het meenemen van een fiets op de trein per land en per trein. Landen waar je vrij eenvoudig met je fiets op de trein kunt reizen zijn Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, België, Groot-Brittannië en Nederland. Het reizen met je fiets in de trein door landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden en Noorwegen is een stuk lastiger en een flink grotere uitdaging. Vaak heb je een verplichte reservering voor de fiets nodig in deze landen indien er überhaupt al een fiets op de trein mee mag.

Er zijn volop mogelijkheden om met je fiets in de trein te reizen. Zo kan je op de Intercity naar Berlijn je fiets meenemen of als je binnen de Benelux reist met Intercity’s of regionale treinen. Wel heb je altijd een fietskaartje nodig. In feite is dat een vervoerbewijs voor je fiets. Je betaalt er meestal €12,- voor per enkele reis. Je krijgt er dan gelijk een kosteloos fietskaartje bij dat je aan je fiets moet hangen.

Waar kan je boeken?

Het boeken van een reis waarbij je een fiets meeneemt op de trein wordt je niet makkelijk gemaakt. Online kan je heel beperkt dit soort reizen boeken. Vaak kan je alleen terecht bij een loket op een groter station of een gespecialiseerd reisbureau. Via bijvoorbeeld NSInternational kan je ook zeer beperkt dit soort reizen boeken. Reis je richting Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk, dan kan je bij de Deutsche Bahn terecht. Reis je richting België of Luxemburg, dan kan je wel via NSInternational je ticket regelen en een fietsticket op het treinstation aanschaffen.

Wanneer moet je boeken?

Wanneer je een dergelijke reis moet boeken is afhankelijk van je bestemming. Omdat reserveren op treinen binnen de Benelux niet nodig is en überhaupt niet kan maakt de termijn van boeken voor deze landen niet uit. Reis je echter door Duitsland, Oostenrijk, Denemarken of Zwitserland, dan moet je er op tijd bij zijn. Reserveringen zijn namelijk vaak erg beperkt beschikbaar voor fietsen. Een maand of 3 vooruit boeken is aan te raden. Ook als je door Frankrijk reist met je fiets moet je er op tijd bij zijn. Op een TGV kunnen maximaal 4 fietsen mee.