Ga je naar Zwitserland en ben je op zoek naar de goedkoopste manier om per trein te reizen? Er zijn heel wat treinpassen voor Zwitserland te koop. Vaak zijn ze stukken goedkoper dan de vrij dure losse treintickets. Er bestaan meerdaagse Swiss passen, transfer tickets, familiekaarten, half fare cards, en bergbaan passen zoals bijvoorbeeld de Jungfrau pas of de Gornergrat Bahn pas. Ook kan je tegenwoordig met een interrail pass Zwitserland op de meeste treinverbindingen binnen Zwitserland reizen.

Met losse treintickets of met een treinpas voor Zwitserland reizen?

Soms kan je door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel producten op de markt naast de losse treinticket dat je geen overzicht meer hebt. Uiteraard wil je een afweging maken of je losse treintickets gaat boeken of een bepaalde pas om door Zwitserland te reizen. Omdat Zwitserland een vrij duur treinland is, kom je vaak snel tot de conclusie dat een pas meestal veruit de voordeligste optie is om door Zwitserland te reizen. Uiteraard is de reisafstand en het aantal reisdagen bepalend voor de afweging. Je mag er vanuit gaan dan een uur reizen met de trein in Zwitserland gemiddeld ongeveer €13 kost. Een treinpas is zodoende al snel de voordeligste optie. Vergelijk de
prijzen van losse treintickets binnen Zwitserland met prijzen van treinpassen voor Zwitserland.

Welke treinpassen voor Zwitserland zijn er?

Er zijn een aantal passen waarmee je door Zwitserland kunt reizen. Sommige passen zijn echt bedoelt om meerdere dagen door Zwitserland te reizen zodat je niet steeds losse tickets voor trajecten hoeft aan te schaffen en ook een stuk voordeliger uit bent. Ook zijn er transfer passen waarmee je vanaf de grens of een vliegveld in Zwitserland naar je bestemming in Zwitserland mag reizen en weer terug. Daarnaast zijn er nog gratis passen voor meereizende kinderen en kortings passen.

Swiss Pass en Swiss Pass Flexi

Deze Swiss Pass is echt een rondreis pas om door Zwitserland mee te reizen. Hij is er in twee varianten. Met de reguliere Swiss pass kan je 3, 4, 8 of 15 dagen aaneengesloten reizen. Met de Swiss pass Flexi kan je 3,4,8 of 15 dagen naar keuze binnen een periode van 30 dagen reizen. Je bent met de Swiss pass Flexi dus flexibeler, kunt in een langere periode reizen maar de pas kost dan ook wat meer dan de “normale” Swiss pass met de aaneengesloten reisdagen. Beide Swisspassen zijn er voor volwassenen en jongeren (16 – 27 jaar met 15% korting) en kinderen (alleen reizend van 6 tot 16 jaar met 50% korting). Er zijn zowel 2e als 1e klasse passen.

Swiss Flexi Pass 2e klasse 1e klasse
3 dagen in 1 maand 234.00 EUR 371.00 EUR
4 dagen in 1 maand 279.00 EUR 444.00 EUR
8 dagen in 1 maand 401.00 EUR 636.00 EUR
15 dagen in 1 maand 479.00 EUR 756.00 EUR
Swiss Pass 2e klasse 1e klasse
3 dagen 203.00 EUR 323.00 EUR
4 dagen 243.00 EUR 387.00 EUR
8 dagen 359.00 EUR 556.00 EUR
15 dagen 437.00 EUR 689.00 EUR


De Swisspassen zijn 6 maanden vooruit te boeken. Voor sommige panoramatreinen heb je nog een verplichte reservering nodig naast je Swiss Pass (Bijv. Bernina Express, Glacier Express, Gotthard Express). Met de pas heb je tevens gratis toegang tot 490 Zwitserse musea (meer info op: www.museumspass.ch/en/where-to-use-my-museum-pass ).De passen zijn geldig zijn extra toeslag op de Pilatus, Rigi en Schynige Platte.

Swiss Transfer ticket

Met het Swiss Transfer ticket mag je vanaf de Zwitserse grens naar je bestemming in Zwitserland reizen en weer terug. Ook is de pas geldig vanaf de Zwitserse luchthaven waar je aankomt (meestal Basel, Zürich of Genève) naar je bestemming en weer terug. De pas is een maand geldig vanaf de eerste transfer dag. De pas kost €139,- obv 2e klasse en €223,- obv 1e klasse. Kinderen t/m 15 jaar mogen gratis met hun ouders meereizen op een family card. Deze kaart is bij alle Zwitserse stations gratis te verkrijgen bij vertoning van het Transfer ticket.

Waar boek je treinpassen voor Zwitserland?

Swiss passen zijn erg handig omdat ze je vervoersbewijs zijn en een reservering bij de meeste treinen in Zwitserland niet verplicht is. Maar, Waar boek je treinpassen voor Zwitserland? Sinds kort kan je diverse treinpassen voor Zwitserland online boeken. Het boeken gaat snel en eenvoudig. Je kan direct betalen en de pas wordt je per e-mail toegestuurd of per post toegestuurd, afhankelijk van de pas doe je boekt. In samenwerking met de Zwitserse spoorwegen kan je via de website acprail.com je pas boeken. Op deze website kan je ook tal van reserveringen voor Zwitserse panoramatreinen maken.

Let erop dat je de meeste Swiss passen als toerist maar op weinig locaties in Zwitserland zelf kunt aanschaffen.

Interrail voor Zwitserland kopen

Wil je een Interrail voor Zwitserland kopen, dan zijn er twee varianten. De Interrail One Country pass voor Zwitserland die alleen binnen Zwitserland zelf geldig is of de Interrail Global pass waarmee je ook vanuit Nederland via bijvoorbeeld Duitsland naar Zwitserland kunt toe reizen. Beide Interrail passen kan je eenvoudigweg via de website van NSinternational boeken. Er zijn van beide varianten van Interrail passen verschillen in reisduur, kortingen (jongeren of senioren) en uiteraard in de prijs. Lees op deze pagina meer over interrailen door Zwitserland.