Op het zuidelijkste puntje van het Zwitserse kanton Graubünden, op de grens met Italië, vind je het kleine plaatsje Tirano. De plaats zelf is niet erg bijzonder maar de trein die als eindpunt Tirano heeft wel. Tirano vormt namelijk het eindstation van de Bernina Express panoramatrein die vanuit Chur (en in de zomer vanuit Davos en St Moritz) vertrekt. Vanuit Tirano kan je in de zomer per bus doorreizen naar Lugano langs enkele Italiaanse meren. In Tirano zelf vind je enkele gezellige restaurants en wat hotelletjes. Vanuit Nederland kan je prima per trein naar Tirano reizen. Een treinticket naar Tirano boek je vanaf €69,90.

Per trein naar Tirano reizen

Er zijn verschillende manieren waarop je per trein naar Tirano kunt reizen. Zo kan je zowel overdag als per nachttrein naar Tirano reizen. Doorgaans is reizen met de dagtrein goedkoper dan reizen per nachttrein, zeker als je met jongeren kinderen reist. Voor de nachttrein heb je namelijk nog een reservering voor een zitplaats. ligplaats of bedplaats nodig bovenop je treinticket zelf.

Trein naar Landeck-Zams

Per dagtrein naar Tirano reizen

Een rechtstreekse trein naar Tirano bestaat helaas niet. Je zal altijd minimaal 3 keer moeten overstappen
Het hele jaar door rijden er dagelijks meerdere ICE treinen vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Tirano. Deze treinen rijden naar Basel waar je over kunt stappen op de Intercity trein naar Chur. Vanaf Chur reis je door naar Filisur waar je vervolgens op de trein naar Tirano kunt stappen.

Let erop dat er dagelijks één rechtstreekse trein naar Basel rijdt (ICE met vertrek rond 08:05). Bij andere ICE treinen naar Zwitserland moet je altijd nog een keer in Duitsland overstappen, vaak in Frankfurt. Vanaf Frankfurt reis je dan door naar Zürich waar je overstapt op de trein naar Chur en vervolgens in Filisur op de trein naar Tirano.

De prijs van een treinticket naar Tirano begint bij €69,90 in de 2e klasse en bij €99,90 in de 1e klasse. Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen.

Je kunt online niet in één keer een treinticket naar Tirano boeken. Wel kun je eerst via NSInternational tot aan Filisur boeken en vervolgens via Trainline.nl je treinticket naar Tirano.

Per nachttrein naar Tirano reizen

Vanuit Nederland bestaat er helaas geen rechtstreekse nachttrein naar Tirano. Tot enkele jaren geleden reed er nog een CityNightLine naar Zürich vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Helaas rijdt deze trein niet meer. Reis je toch liever per nachttrein naar Tirano dan overdag, dan kan je de NightJet van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen, nemen. Elke avond vertrekt deze NJ nachttrein van Hannover naar Zürich. Vanuit Nederland kan je dan per IC naar Hannover reizen en daar op de nachttrein naar Zürich stappen. Vanaf Zürich kan je in de ochtend (rond 09:00) via Chur en Filisur doorreizen naar Tirano.

In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket van Nederland naar Tirano inclusief de nachttrein boek je vanaf €87 per enkele reis. Bekijk alle prijzen hier.

Reistijd naar Tirano per trein

De reistijd naar Tirano per dagtrein is aanzienlijk korter dan de reistijd van de nachttrein. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Tirano. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 10u45m (snelste verbinding). Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per nachttrein, reken dan op een reistijd van bijna 16 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Tirano per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Tirano per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Tirano is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 3 trajecten los boeken. Eerst de ICE naar Düsseldorf (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Hannover naar Zürich en dan de trein naar Tirano.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Tirano ICE + EC + IC 06:38 17:42 11:04 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:08 20:14 12:06 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 18:38 10:15 15:37 2 € 68,80 Online
Utrecht - Tirano ICE + EC + IC 07:03 17:42 10:39 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:37 20:14 11:37 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:03 10:15 15:12 2 € 68,80 Online
Arnhem - Tirano ICE + EC + IC 07:35 17:42 10:07 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 09:07 20:14 11:07 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:35 10:15 14:40 2 € 68,80 Online

Prijs van een treinticket naar Tirano

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Tirano geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Tirano lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Zwitserland zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Tirano van €69,90 in de 2e klasse en €99,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Tirano is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Tirano

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Tirano reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Tirano kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Let erop de er een toeslag van toepassing is van ongeveer €13 – €18 (afhankelijk van het seizoen) voor de Bernina Express. Deze trein zit snel voor dus reservering je plek op tijd.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Tirano krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Tirano. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Tirano is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Tirano met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Tirano met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Tirano. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Tirano en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de ICE trein naar Tirano is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de ICE trein naar Tirano is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Tirano zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Tirano

Het treinstation van Tirano vind je net ten noorden van het centrum van Tirano. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Tirano waar je ook tal van betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse postbussen (lijnbussen) naar de diverse wintersportplaatsen in de buurt van Tirano.

[google_map_easy id="15"]