De stad Bazel (Basel) is de toegangspoort tot Zwitserland. Vanuit Nederland kan je per rechtstreekse trein naar Bazel reizen waar je in hartje stad aankomt. De vliegensvlugge ICE hogesnelheidstrein brengt je in iets meer dan zes uur naar de stad aan de rivier de Rijn toe. Al vanaf €39,90 boek je een treinticket naar Bazel met de ICE trein. Bekijk actuele prijzen en tijden.

Treinreis naar Bazel

Er zijn verschillende manieren waarop je per trein naar Bazel kunt reizen. Dagelijks zijn er 6 treinverbindingen naar Bazel (in de zomer zelfs 7). Vanuit Nederland rijdt er dagelijks één directe trein naar Bazel, een ICE hogesnelheidstrein (+/- 08:00 vertrek uit Amsterdam CS). Bij de overige verbindingen is minimaal één overstap van toepassing, vaak in Frankfurt, Mannheim, Keulen of Düsseldorf. Reis je per ICE naar Bazel, dan kan je in Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS opstappen.

Naast de ICE-verbinding naar Bazel kan je ook een deel van het traject per EuroCity trein afleggen. Je reist dan per ICE tot aan Düsseldorf, Duisburg of Keulen waar je vervolgens op deze EuroCity trein naar Bazel stapt. Deze EuroCity trein rijdt grotendeels langs de Rijn, een erg mooie rit. De reis per EC is vaak goedkoper.

Ook is het mogelijk om per Intercity, regionale trein en eventueel ook de Eurocity naar Bazel te reizen. Op deze treinen mag je een fiets meenemen (fietsticket en reservering op IC en EC zijn wel verplicht en beperkt beschikbaar). Lees meer over het reizen per trein en fiets naar Bazel.

Route trein naar Bazel

Per dagtrein naar Bazel reizen

ICE trein naar Bazel
Trein naar Bazel
Tickets v.a. €39,90

Dagelijks rijdt er één rechtstreekse ICE trein naar Bazel en zijn er meerdere ICE verbindingen waarbij je in Duitsland nog één overstap hebt. De ICE treinen vertrekken vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Bazel. Kom je uit het zuiden van het land, dan kan je ook op de ICE stappen in Düsseldorf of Keulen. De ICE treinen stoppen eerst in Bazel Bad voordat ze op de eindbestemming Basel SBB aankomen. Basel SBB is het hoofdstation van Bazel en ligt in het centrum van de stad.

De prijs van een treinticket naar Bazel begint bij €39,90 in de 2e klasse en bij €59,90 in de 1e klasse. Een retour levert je geen extra korting op. De prijs van een retour is simpelweg de optelsom van de prijs van je heenreis en de prijs van je kaartje voor de terugreis.

Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen. Zitplaatsreserveringen op de ICE zijn wel aan te raden omdat het soms flink druk kan zijn op de treinen. Zeker in het weekend en tijdens feestdagen en vakanties.

Per nachttrein naar Bazel reizen

Een rechtstreekse nachttrein naar Bazel vanuit Nederland bestaat helaas niet meer. De CityNightLine naar Basel is eind 2018 opgeven door de Deutsche Bahn. Gelukkig is de ÖBB (Oostenrijkse spoorwegen) deels in het gat gesprongen en heeft een nieuwe nachttrein naar Bazel in het leven geroepen. Deze NightJet vertrekt vanuit Hamburg en heeft als eindbestemming Zürich. De trein doet onderweg onder andere Hannover aan en Basel. Reis je graag per nachttrein naar Basel (handig met kinderen, wintersport en fiets), dan is de nachttrein van Hannover naar Basel zeker een aanrader. Op de trein zijn zitplaatsen, ligplaatsen in een couchette (4 of 6-persoons) en bedplaatsen in 3-persoons, 2-peroons of 1-persoons slaaprijtuig (met wastafel of met douche en toilet en inclusief ontbijt). Meer over de NightJet van de ÖBB.

Nachttrein naar Basel
Nachttrein naar Basel
Tickets v.a. €29

Reistijd naar Bazel per trein

De reistijd naar Bazel per dagtrein is aanzienlijk korter dan de reistijd van de nachttrein. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Bazel. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 06u39m. Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per nachttrein, reken dan op een reistijd van bijna 15 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Bazel per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Bazel per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Bazel is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 2 trajecten los boeken. Eerst de IC naar Hannover (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Hannover naar Bazel.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

TrajectTreinVertrekAankomstReistijdOverst.VanafprijsTicket
Amsterdam - BazelICE08:0814:4706:390€ 39,90Online
IC + NJ17:0007:2014:201€ 58,90Online
Utrecht - BazelICE08:3314:4706:140€ 39,90Online
IC + NJ17:1807:2014:022€ 58,90Online
Arnhem - BazelICE09:0514:4705:420€ 39,90Online
IC + NJ17:1107:2014:092€ 68,80Online
Bereken de reistijd naar Bazel vanaf jouw vertrekstation

Prijs van een treinticket naar Bazel

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Bazel geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Bazel lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Zwitserland zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Bazel van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €185 kan je hiermee heen en terug reizen. Bekijk de mogelijkheden voor Interrailen naar Bazel hier.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Bazel is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Bazel

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Bazel reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Bazel kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Bazel krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Bazel. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Bazel is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 4 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Bazel met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €185.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Bazel met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Bazel. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Bazel en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de ICE trein naar Bazel is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de ICE trein naar Bazel is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Bazel zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Bazel

Bazel heeft twee treinstations. Basel SBB is het hoofd treinstation van Basel en ligt in het Zwitserse deel van Bazel. Je vindt het station in het centrum van de stad op loopafstand van diverse bezienswaardigheden en hotels. Vanaf het station rijden regelmatig diverse bussen naar de diverse plaatsen in de omgeving van Bazel.

Het tweede treinstation van Bazel is Basel Bad dat in het Duitse deel van Bazel ligt. Dit station ligt in een industriegebied en wordt minder vaak gebruikt dan Bazel SBB station. De ICE stopt ook op dit station.

Bereken de prijs naar Bazel vanaf jouw vertrekstation