Een goedkoop treinticket naar Antwerpen boeken is zeker mogelijk. Zo kan je vanaf Roosendaal al voor €8 per trein naar Antwerpen reizen. Vanaf €20 reis je al per trein van alle andere treinstations in Nederland naar Antwerpen, het wereldcentrum van de diamanthandel en culturele stad. Vanaf €28 reis je in de eerste klas. Maak een treinreis naar Antwerpen en reis per Intercity of Thalys in 1 uur en 15 minuten vanuit Amsterdam naar Antwerpen toe zonder overstap. Bekijk actuele prijzen van treintickets naar Antwerpen.

Prijs van een treinticket naar Antwerpen

Het goedkoopste treinticket naar Antwerpen boek je voor €20 per enkele reis in de tweede klasse met de Intercity. De prijs van een treinticket naar Antwerpen varieert echter en ligt dus niet vast. Tarieven zijn afhankelijk van de afstand, boekingstermijn, route, type trein, kortingskaarten en natuurlijk de klasse. Zo zijn er speciale vroegboektarieven waarmee je al voor €20 naar Antwerpen reist vanaf veel stations in Nederland. Met dit Early Bird tarief kan je voordelig reizen maar je moet wel op tijd boeken. Minimaal 7 dagen voor vertrek. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen voor treintickets naar Antwerpen.

Reis je liever met de Thalys naar Antwerpen, dan begint de prijs voor een treinkaartje naar Antwerpen bij €25 per enkele reis. Tarieven van de Thalys kunnen snel oplopen. Boek dus snel als je voordelig met de Thalys naar Antwerpen wilt reizen.

Korting op je treinticket naar Antwerpen

Waar er vroeger vrijwel geen korting op je treinticket naar Antwerpen mogelijk was kan je tegenwoordig wel met korting per trein naar Antwerpen reizen. Naast de Early Bird vroegboekkorting kan je ook met je voordeelurenkaart of je vrij-reizenkaart voordelig met de trein naar Antwerpen reizen. Let erop dat deze kortingskaarten alleen geldig zijn op de Intercity en regionale treinen, niet op de Thalys hogesnelheidslijn! Hieronder vind je een overzicht met indicatieprijzen vanaf een aantal grotere stations in Nederland naar Antwerpen op basis van diverse kortingen indien je reist per Intercitytrein.

Je kunt behoorlijk besparen op de aanschaf van een treinticket naar Antwerpen als je op tijd je ticket boekt. Met een Early Bird vroegboektarief ben jij vrijwel altijd voordeliger uit dan wanneer je met je voordeeluren korting reist. Reis je zonder korting, dan is een Early Bird weektarief vaak 30% tot 40% voordeliger. Hoe langer de reisafstand, hoe meer je bespaart indien je een Early Bird tarief boekt. Vanaf Groningen bespaar je bijvoorbeeld bijna 42% met je Early Bird tarief t.o.v. het flexprijs/volprijs tarief treinticket naar Antwerpen!

Kinderkorting

Als je met kinderen reist, dan is er een kinderkorting van toepassing. Kinderen die met (groot)ouder reizen kunnen een Railrunner aanschaffen voor slechts €2,50 per dag. Indien je blijft overnachten in Antwerpen, dan betaal je voor elk kind t/m 11 jaar slechts €5 voor een retourticket.

Seniorenkorting

Een speciale senioren korting op een treinticket naar Antwerpen is er helaas niet. Wel zijn er in België erg voordelige treintickets voor senioren uit de automaat te halen (seniorenbiljet). Op het eerste treinstation in België (Essen) kan je voor €6,80 een dagkaart voor senioren aanschaffen.

Jongerenkorting

Jongerenkorting op een treinticket naar Antwerpen is er helaas niet (meer).

Reistijd naar Antwerpen en overstappen

Uiteraard verschilt de reistijd per trein naar Antwerpen per vertrekstation. De reistijd hangt af van het aantal overstappen en het type trein waarmee je reist. Zo is de reistijd met de Thalys ongeveer een half uur korter dan de reistijd met reguliere verbindingen met Intercity en/of regionale treinen. Hieronder een overzicht naar Antwerpen vanaf de 11 grote treinstations in Nederland en het minimale aantal overstappen per verbinding. De getoonde reistijd naar Antwerpen is gebaseerd op verbindingen zonder Thalys, alleen met intercity en regionale treinen:

Traject Reistijd Overstappen Vanafprijs
Reistijd van Amsterdam naar Antwerpen 1u51 0 € 20  Zoek ticket
Reistijd van Arnhem naar Antwerpen 2u20 1 € 16  Zoek ticket
Reistijd van Breda naar Antwerpen 1u44 0 € 9    Zoek ticket
Reistijd van Den Haag naar Antwerpen 1u36 0 € 16  Zoek ticket
Reistijd van Eindhoven naar Antwerpen 1u32 1 € 13  Zoek ticket
Reistijd van Groningen naar Antwerpen 3u58 1 € 20  Zoek ticket
Reistijd van Haarlem naar Antwerpen 2u09 1 € 20  Zoek ticket
Reistijd van Leiden naar Antwerpen 1u46 1 € 16  Zoek ticket
Reistijd van Maastricht naar Antwerpen 2u16 1 € 15  Zoek ticket
Reistijd van Roosendaal naar Antwerpen 0u48 0 € 8    Zoek ticket
Reistijd van Rotterdam naar Antwerpen 1u06 0 € 13  Zoek ticket
Reistijd van Tilburg naar Antwerpen 0u57 1 € 9    Zoek ticket
Reistijd van Utrecht naar Antwerpen 1u43 1 € 16  Zoek ticket
Reistijd van Zwolle naar Antwerpen 2u56 1 € 20  Zoek ticket

Trein naar Antwerpen

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren met de trein naar Antwerpen reizen. Zo kan je via Amsterdam, Schipol of Rotterdam per Thalys naar Antwerpen Centraal reizen. Nadeel is dat de Thalys, zeker op korte termijn, erg prijzig kan zijn. Je Zo kan je wel €73 voor een enkele reis betalen als je per Thalys reist en op korte termijn vertrekt. Wel heb je op de Thalys altijd een gereserveerde zitplaats bij je ticket inbegrepen zitten. Boek je op tijd, dan kan je al voor €29 met de Thalys naar Antwerpen reizen.

Wanneer je per Intercity Brussel of IntercityDirect reist, dan ben je weliswaar iets langer onderweg, maar je bent wel (vaak stukken) voordeliger uit. Ook is je ticket op alle IC en regionale treinen geldig op die betreffende dag (reis je met Voordeeluren korting, dan alleen in de daluren!). Je bent dus veel flexibeler en kan reizen wanneer het jou het beste uitkomt. Een zitplaatsgarantie heb je niet. Je moet zelf op de Intercity naar Antwerpen een plek uitkiezen.

Indien je met regulieren treinen (IC, RE) naar Antwerpen reist, dan zijn er vaste tarieven van toepassing die afhankelijk zijn van de afstand die je reist. Zo zal een ticket van Amsterdam naar Antwerpen duurder zijn dan een ticket vanaf Dordrecht. De InterCity is een stuk langzamer dan de Thalys maar kost vaak stukken minder. Ook heb je geen zitplaatsreservering. Groot voordeel is dat je flexibel bent en met je ticket ook een IC later kunt nemen. Je voordeelurenkaart en vrijreizen Nederland hebben invloed op de prijs van je treinkaartje. Wel zijn is er het speciale Early Bird tarief wanneer je t/m 7 dagen voor vertrek boekt. Bekijk prijzen.

Treinstation Antwerpen Centraal

Het treinstation van Antwerpen, Antwerpen Centraal is tussen 1899 en 1905 gebouwd als kopstation en werd op 11 augustus 1905 geopend. Voor die tijd stonden er op de plek van het station twee andere stations (station Antwerpen en station Antwerpen Borgerhout). In 1836 maakte het station deel uit van de eerste spoorlijn op het Europese vasteland (spoorlijn Mechelen-Antwerpen).

In 2007 vond een uitgebreide verbouwing plaats en werd een grote spoortunnel met twee doorgaande sporen onder het stationsgebouw en een deel van de stad gebouwd. Treinen hoeven zodoende niet meer hun rijrichting te keren. Treinstation Antwerpen is een van de oudste treinstations van België en vormt een belangrijk knooppunt tussen Brussel, Roosendaal, Breda, Leuven en Gent.

De prachtige spoorwegkathedraal van Antwerpen bestaat uit een stenen stationsgebouw en een stalen perronoverkapping met een grote koepel. De overkapping is 43 meter hoog en het hoogste punt van het station, de koepel, is 75 meter hoog is. Door meerdere bladen en websites is het treinstation uitgeroepen tot het mooiste treinstation ter wereld of staat het station in de top vijf.

Treinstation van Antwerpen

Praktische informatie

Treinstation Antwerpen Centraal kent meerdere hoogteniveaus, namelijk 3. De 6 sporen op het +1 niveau zijn allen kopsporen (1 t/m 6). De vier sporen van het -4 niveau zijn ook kopsporen (11, 12, 13 en 14). Op het -1 niveau zijn 4 perrons te vinden die zijn aangesloten op doorgaande sporen (21 t/m 24). De Thalys treinen stoppen op de 400 meter lange perrons op niveau -2 voordat ze door een 1200 meter lange tunnel zijn gereden (2006 geopend).

Er zijn flink wat faciliteiten en voorzieningen op treinstation Antwerpen, het op 4 na drukste treinstation van België. Zo is er een ondergrondse fietsenstalling (zowel bewaakt als onbewaakt), fietshuur (Velostations), restaurants, liften, toiletten, winkels, kiosks en kluisjes.

Adres van treinstation Antwerpen Centraal: Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen, België

Andere treinstations in Antwerpen

Naast het hoofdstation van Antwerpen zijn er nog tal van kleinere treinstations in de stad te vinden: Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Dam, Antwerpen-Luchtbal, Antwerpen-Noorderdokken, Antwerpen-Oost, Antwerpen-Zuid.

Informatie over Antwerpen

De historische stad Antwerpen dateert uit de periode van de Romeinen. Het is van oudsher een echte handelsstad. Antwerpen was in de 16e eeuw één van de belangrijkste handelscentra in de wereld waar handelaars uit Europa en Azië goederen verhandelden. Na de Spaanse invasie verschoof het centrum van wereldwijde handel naar Amsterdam. Sinds enkele tientallen jaren wint Antwerpen weer terrein op het toneel van de wereldwijde handel door de aanleg en uitbreiding van de haven van Antwerpen. De haven staat in de top tien van grootste havens ter wereld.

Vandaag de dag staat de stad nog altijd te boek als het centrum van de wereldwijde diamanthandel. Naar schattingen vindt 70% van de handel in diamanten via Antwerpen plaats.

Vanwege de rijke geschiedenis als handelsstad vind je nog tal van prachtige oude herenhuizen, doks en historische gebouwen in het centrum van Antwerpen. Het middeleeuws stadscentrum van Antwerpen toont nog prachtige panden, kerken en renaissancehuizen uit de zestiende eeuw.

Bezienswaardigheden in Antwerpen

Er zijn flink wat bezienswaardigheden in Antwerpen te vinden, je kan je zeker een paar dagen goed vermaken in de sfeervolle historische stad. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Antwerpen:

Belangrijkste bezienswaardigheden:

 1. Rubenshuis
 2. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
 3. De Grote Markt
 4. De Antwerpse Zoo
 5. Koninklijk paleis

Belangrijkste musea in Mechelen:

 • Mas (Museum aan de stroom)
 • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
 • Etnografisch museum
 • Museum Mayer van den Bergh
 • Plantin Moretus-museum
Mechelen Sint Romboutstoren

1) Het prachtige gereconstrueerde Rubenshuis is een belangrijkste bezienswaardigheid in Antwerpen. Het huis geeft je een beeld hoe de beroemde schilder uit de 17e eeuw. Het pand werd in 1937 bezit van de stad Antwerpen en weer deels in oude staat hersteld.

2) De indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de grootste gotische kerk van de Nederlanden waarin enkele beroemde schilderijen van Rubens hangen. Vanaf de torens van de elegante kerk heb je een fantastisch zicht over de stad.

3) De Grote Markt van Antwerpen is het sfeervolle centrale plein van Antwerpen met het stadhuis uit de renaissance (1564). Aan de randen van het plein vind je de huizen van de gilden (16e en 17e eeuw).

4) Opgericht in 1843 is de Zoo van Antwerpen één van de oudste dierentuinen van de wereld. In de dierentuin die pal naast station Antwerpen Centraal ligt vind je ruim 5000 dieren en veel 19e-eeuwse architectuur en enkele prachtige beelden.

5)Het Koninklijk paleis toont nog de grandeur van vroeger. Het was ooit de residentie van koning Albert I. Het paleis is gebouwd in Rococostijl met laatbarokke invloeden en in 1745/1746 ontworpen door J.P. Baurcheit. Een entreeticket bemachtigen is erg lastig.

Te doen in Antwerpen

Er zijn naast het bekijken van de vele bezienswaardigheden in Antwerpen nog tal van leuke dingen om te doen in Antwerpen. Zo kan je tal van wandelingen of fietstochten maken maar ook deelnemen aan proeverijen. Wij hebben hieronder een selectie gemaakte van de leukste dingen om te doen in Antwerpen.

 • Begeleide stadswandeling – Ontdek het historisch centrum van Antwerpen tijdens deze 2½ uur durende rondleiding. Bekijk oude kerken, 16-eeuwse gildehuizen op de Grote Markt en nog veel meer. 
 • Antwerpen Fietstocht – Bekijk onder begeleiding van een deskundige gids de hoogtepunten van Antwerpen op een fietstocht die je meeneemt door het stadscentrum en naar de oude haven van Antwerpen.
 • Antwerp Beer Tasting Tour – Bezoek de Genève-gin-proeverij en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en proef een selectie van 6 lokale bieren gecombineerd met extra Vlaamse snacks.

Hotel tips Antwerpen

Omdat Antwerpen een grote en belangrijke stad is zijn er ook veel hotels in Antwerpen te vinden. Enkele honderden. Een geschikte plek om een overnachting in Antwerpen te vinden is dan ook niet heel lastig. Je kunt kiezen uit budget accommodaties, middenklasse hotels of luxe hotels. Er is voor ieder wat wils.

De beste hotel locatie in Antwerpen is in of rondom het historische centrum van de stad. De meeste bezienswaardigheden in Antwerpen vind je hier. In dit gedeelte van de stad tussen het centraal station van Antwerpen en de Schelde rivier vind je dan ook de meeste hotels, hostels en B&B’s in Antwerpen. Ook rondom het centraal station vind je tal van leuke hotels. In de onderstaande hotel tips Antwerpen hebben wij een selectie gemaakt van de leukste hotels in Antwerpen of hotels met een aantrekkelijke prijs of locatie. Bekijk de Antwerpen hotel tips en vind jou ideale hotel in Antwerpen!

Budget hotel

Ibis budget Antwerpen Centraal Station

Dit budget hotel in Antwerpen ligt op slechts 300 meter van het centraal station in het hart van de stad en op 10 minuten lopen van de winkelstraat Meir. De eenvoudige kamers van dit 2-sterren hotel zijn eenvoudig maar schoon. Een betere deal is heel moeilijk te vinden in Antwerpen!

Middenklasse hotel

Hotel Maison d’Anvers

Op 100 meter afstand van de grote markt van Antwerpen en pal in het centrum ligt het sfeervolle Maison d’Anvers dat is gevestigd in een historisch pand. Het hotel beschikt over kamers met een kabel-tv, een koelkast, gratis WIFI en thee- en koffiefaciliteiten. Het Museum Plantin-Moretus en het Centraal Station van Antwerpen liggen op loopafstand.

Luxe hotel

Hotel Diamonds and Pearls

Dit chique hotel ligt op 200 meter van de Grote Markt en op 2 minuten loopafstand van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Alle kamers van Diamonds and Pearls zijn voorzien van gratis WIFI, airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een minibar, gratis koffie- en theefaciliteiten en een eigen badkamer. Er wordt een goed ontbijt geserveerd.

Veelgestelde vragen over de trein naar Antwerpen


Al vanaf € 20 kan je een treinticket naar Antwerpen boeken. Treinkaartjes naar Antwerpen kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Antwerpen.
Ja, het is mogelijk om zonder over te stappen vanuit Nederland per trein naar Antwerpen te reizen.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Antwerpen kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Antwerpen ongeveer 01u53m.

Bereken hier de reistijd naar Antwerpen vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Antwerpen raden wij Comfortable and cozy place aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Antwerpen en aanbiedingen.
2024-04-13T17:33:56+02:00

Deel of like deze pagina!