Veel gestelde vragen over interrailen

Het reizen met een Interrail pas is vrij eenvoudig. Toch komt er nog aardig wat kijken als je met een Interrail pas door Europa of een bepaald land wilt gaan reizen. Het is handig dat je op de hoogte bent van de werkwijze van de pas zodat je ongestoord aan je reis kunt gaan beginnen. Het heldere antwoord op veel gestelde vragen over interrailen wordt hieronder gegeven.

 

Waar boek je een treinticket naar Zwitserland?2018-08-09T12:38:46+02:00

Een treinticket naar Zwitserland kan je het makkelijkst en snel boeken via nsinternational.nl. Hier kan je ook een zitplaatsreservering bijboeken.

Uiteraard kan je ook je treintickets aan het internationaal loket op het station kopen (bijv. Amsterdam CS, Rotterdam CS, Utrecht CS en Arnhem). Let erop dat treintickets op korte termijn stukken duurder zijn dan wanneer je ruim voor vertrek je tickets boekt.

Beoordeel deze pagina

Is er een restauratie of bistro in de ICE naar Zwitserland aanwezig?2018-08-09T12:37:17+02:00

In de ICE treinen naar Zwitserland is een bar/bistro aanwezig. Hier kan je tegen betaling een eenvoudige maaltijd, sandwiches, salades, warme snacks of een drankje halen. Je kunt contant betalen of per creditcard. In sommige ICE treinen komt personeel langs met drankjes en versnaperingen bij de zitplaats (tegen betaling).
Bekijk de menukaart van de bistro op de ICE hier.

Is er een restauratie of bistro in de ICE naar Zwitserland aanwezig?
3.9 (77.5%) 8 votes

Is er een plattegrond van de ICE naar Zwitserland?2018-08-09T12:40:43+02:00

Er is een plattegrond van de ICE naar Zwitserland waar je precies kunt zien waar je zit. Bekijk de plattegrond hier. Ook is er een plattegrond voor de ICE naar Frankfurt. Op ICE stations is ook een treinsamenstellingsbord op het perron te vinden waar je kunt zien waar je treinstel (wagon) stopt zodat je klaarstaat als de ICE aan komt rijden.

Is er een plattegrond van de ICE naar Zwitserland?
5 (100%) 1 vote

Is er WiFi op ICE treinen naar Zwitserland aanwezig?2018-08-09T12:41:53+02:00

Op de ICE naar Zwitserland naar Zwitserland is zowel in de 1e als 2e klasse WiFi aanwezig (vaak tot Frankfurt). Het gebruikt van Wifi in de ICE is gratis voor passagiers in beide klassen. De verbinding kan soms traag zijn vanwege grootschalig gebruik (drukte in de trein en streamen van video’s e.d.).

Ook zijn er bij elke stoel stopcontacten aanwezig om apparaten van stroom te voorzien.

Is er WiFi op ICE treinen naar Zwitserland aanwezig?
4.1 (82.5%) 8 votes

Mag je een fiets meenemen op de ICE naar Zwitserland?2018-08-09T12:42:41+02:00

Op de ICE naar Zwitserland (Basel of met overstap naar Zürich) mag je een (vouw)fiets meenemen als zijnde bagage. Een reguliere fiets moet gedemonteerd (voorwiel eruit) zijn en binnen de afmetingen 120 cm x 90 cm vallen. Ook moet er een fietshoes om de fiets of moet de fiets in een fietskoffer geplaatst worden (max. 85 cm x 85cm). Je hebt geen fietsticket of reservering voor je fiets nodig indien de fiets is verpakt in een hoes of in een koffer zit.

Mag je een fiets meenemen op de ICE naar Zwitserland?
4 (80%) 6 votes

Mag je een fiets meenemen op de Eurostar naar Londen?2017-06-25T19:00:49+02:00

Het is mogelijk om je fiets mee te nemen op de Eurostar trein tussen Brussel en Londen. Dit gaat wel anders dan bij andere treinen. EuroDespatch is een speciaal punt op Brussel Midi station of Londen St Pancras station (en ook Lille Europe en Parijs Gare du Nord) waar je de fiets kunt inleveren. Het is een dienst voor geregistreerde bagage. Niet-vouwbare fietsen of fietsen die langer zijn dan 85 cm kunnen hier worden ingecheckt.

Je kunt bij EuroDespatch uit een tweetal opties kiezen om je fiets te laten vervoeren:

-Je stopt je fiets in een gewatteerde fietstas of fietsdoos. We kunnen een doos voor je voorzien; die is inbegrepen in de prijs van deze service. Dit is de beste manier om je fiets te beschermen.

-Als je je fiets volledig gemonteerd wilt houden kan dat ook. EuroDespatch heeft een beperkt aantal plaatsen in de trein die je vooraf telefonisch kunt reserveren. Je fiets gaat soms mee op een willekeurige trein indien de beschikbaarheid beperkt is.

Kosten voor het meenemen van je fiets:
-Boek vooraf (fiets reist in dezelfde trein als jij): £30
-Boek op de dag zelf (fiets reist in de eerst beschikbare trein): £25*

Reserveren en informeren kan via:
eurodespatch@eurostar.com of telefonisch via: + 44 (0)3448 225 822.

Vouwfietsen mogen mee in elke Eurostar-trein als ze opgevouwen kleiner zijn dan 85 cm. Stop ze in een beschermhoes die de fiets volledig bedekt, om zowel je fiets als de bagage van andere reizigers te beschermen.

Het is niet mogelijk om gewone fietsen of fietsen groter dan 85 cm mee te nemen van of naar Ashford, Ebbsfleet, Calais, Disneyland® Paris, Lyon, Avignon of Marseille of de wintersportbestemmingen.

Mag je een fiets meenemen op de Eurostar naar Londen?
5 (100%) 1 vote

Mag je een fiets meenemen op de TGV in Frankrijk?2017-06-25T18:46:24+02:00

Op lang niet alle TGV treinen in Frankrijk kan de fiets mee. Op de meeste TGV treinen is het überhaupt niet mogelijk om je fiets mee te nemen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Op een aantal TGV-verbindingen mag je wel de fiets meenemen (zonder te demonteren). Zo rijden er TGV treinen tussen Lille en Parijs, Parijs en Nantes, Parijs en Bordeaux, Parijs en Dijon en Parijs en Lyon waar fietsen op mee mogen.

Let erop dat het aantal fietsplaatsen bij deze TGV’s zeer beperkt is. Er is slechts plek voor maximaal 4 fietsen. Wees er daarom op tijd bij in drukke periodes zoals de zomervakantie om een plek te reserveren.

Mag je een fiets meenemen op de TGV in Frankrijk?
5 (100%) 2 votes

Mag je een fiets meenemen op de Thalys?2017-06-25T18:41:38+02:00

Op de Thalys mag je een gedemonteerde fiets in een hoes meenemen. Beide wielen van de fiets moeten gedemonteerd zijn en hij moet in een hoes met maximale afmetingen van 135*85*30 cm worden gestoken. Ook moet je minimaal 30 minuten voor het vertrek van de trein op het perron staan zodat je vlot kunt instappen. Je betaalt geen extra toeslag voor de fiets omdat deze wordt gezien als bagage.

Als je een gedemonteerde fiets meeneemt op de Thalys trein mag je verder maxinaal één stuk bagage met afmetingen: max. 75 x 53 x 30 cm meenemen en één stuk handbagage.

Ingeklapte vouwfietsen mag mee op de Thalys.

Mag je een fiets meenemen op de Thalys?
5 (100%) 1 vote

Mag je een fiets meenemen op de ICE naar Duitsland?2017-06-25T18:33:18+02:00

Het is niet toegestaan om een fiets mee te nemen op de ICE naar Duitsland of binnen Duitsland. Wel mag je gedemonteerde fietsen die binnen de afmetingen van 120cm lang en 90cm breed vallen en waaroverheen een fietshoes zit vervoeren op de ICE. De fiets wordt dan als handbagage gezien. Ook vouwfietsen mogen mee als ze ingeklapt zijn.

Mag je een fiets meenemen op de ICE naar Duitsland?
5 (100%) 1 vote

Mag ik een fietskar meenemen in de trein?2017-06-25T18:30:52+02:00

Het is toegestaan om een fietskar (bobkar) mee te nemen in treinen waar fietsvervoer op mogelijk is. Je hebt wel een apart fietskaartje nodig voor de fietskar. Ook voor aanhangfietsen gelden deze regels.

Mag ik een fietskar meenemen in de trein?
2 (40%) 1 vote

Mag je een fiets meenemen op de Intercity direct?2017-06-25T18:28:42+02:00

Op de Intercity direct (ICD) mogen geen fietsen mee. Wel mag er een ingeklapte vouwfiets mee. Deze wordt namelijk als handbagage gezien. Het is wel mogelijk om je gedemonteerde fiets mee te nemen in de Intercity direct indien deze binnen de afmetingen van 120 cm lang en 90 breed valt. Ook moet er een fietshoes omheen.

Mag je een fiets meenemen op de Intercity direct?
5 (100%) 1 vote

Op welke tijden mag ik mijn fiets meenemen in de trein?2017-06-25T18:24:47+02:00

Je mag alleen met je fiets buiten de spituren reizen in de trein. Je mag je fiets wel in de daluren (tussen 9.00 – 16.00 uur en van 18.30 – 6.30 uur) meenemen.

Maak je echter een internationale reis, dan mag je ook de fiets in de trein meenemen tijdens de spitsuren omdat je anders soms niet je eindbestemming kunt halen. Je moet uiteraard wel over een internationaal vervoerbewijs beschikken.

Vouwfietsen mogen op elk tijdstip mee in de trein zolang je de vouwfiets inklapt. Feitelijk wordt een ingeklapte vouwfiets niet als fiets gezien maar als handbagage.

Op welke tijden mag ik mijn fiets meenemen in de trein?
5 (100%) 1 vote

Mag je bagage op de fiets blijven tijdens de treinreis?2017-06-25T18:20:22+02:00

Nee, reizigers dienen de bagage van hun fiets te verwijderen tijdens de reis. Alle tassen (ook tassen aan het voorwiel of stuur) moeten van de fiets gehaald worden.

Mag je bagage op de fiets blijven tijdens de treinreis?
5 (100%) 1 vote

Wat kost het meenemen van je fiets in de trein?2017-06-25T16:44:37+02:00

De kosten van het meenemen van je fiets in de trein verschillen vaak per land en trein. Hieronder een overzicht van de kosten:

  • Nederland: Een dagkaart voor de fiets kost €6,10 en is op werkdagen geldig buiten de spitsuren en in het weekend en op feestdagen de gehele dag. Ook in de zomermaanden juli en augustus is de fietskaart de hele dage geldig. Voor de fiets gelden bij andere binnenlandse vervoerders andere prijzen en voorwaarden dan bij de NS.
  • Duitsland: In Duitsland is er verschil in het type trein waarop je een fiets meeneemt. Het meenemen van je fiets op Duitse regionale treinen kost €6 per dag. Reis je per IC trein, dan betaal je €10 maar is je ticket meerdere dagen geldig. Op de EN nachttrein betaal je €12 voor je fietsticket en geldt je ticket tevens als reservering op de trein. Reis je vanuit Nederland naar Duitsland of andersom, dan kan je een fietsticket kopen van €10 (via DB) of voor €12 bij de NS. Het ticket is meerdere dagen geldig op de route.
  • België: Je fiets meenemen op Belgische treinen kost €8 voor een volledige dag. Je kunt ook een enkele reis fietsticket kopen, deze kost €5. Reis je vanuit Nederland naar België, dan kan je een internationaal fietsticket kopen van €12. Het fietsticket is te onderbreken (overnachten) en 14 dagen geldig op de route.
  • Frankrijk: In Frankrijk mag je op regionale treinen zonder fietstickets reizen. Het kost je helemaal niks. Reis je per Intercité of TGV trein, dan betaal je per trein €10 voor een fietsplaatsreservering en fietsticket ineen. Ook voor de Franse nachttreinen is deze constructie van toepassing. Reis je vanuit Nederland naar Lille en gebruik je alleen regionale treinen en IC treinen, dan betaal je €12 voor een fietskaartje voor het hele traject.
  • Zwitserland: Een dagkaart voor de fiets in Zwitserland kost je CHF20 (+/- €18). Reis je vanuit Nederland naar Zwitserland dan kan je voor €12 een ticket kopen dat op het hele traject geldig is (enkele reis). Er zijn ook kortingen op de fietskaart van toepassing indien je in het bezit bent van een Halbtax abonnement of een kind t/m 16 jaar bent.
  • Spanje: Ook in Spanje reis je op regionale treinen gratis en hoef je geen fietsticket te kopen. Op de Spaanse hogesnelheidslijnen kunnen geen fietsen mee.
  • Italië: Binnen Italië mag de fiets alleen mee op regionale treinen. Je kunt voor €3,90 een enkele reis fietskaart kopen aan het loket. Op de Eurostar hogesnelheidstrein en de Intercity in Italië mogen geen fietsen mee. Op de internationale Eurocity treinen (EC) naar München/Innsbruck of Basel/Zürich koop je een fietsplaatsreservering en fietsticket in één voor €10 per trein.
  • Groot-Brittannië: Een fietskaartje binnen Groot-Brittannië is niet nodig. Je mag op treinen die fietsen vervoeren zonder vervoerbewijs voor de fiets instappen. Soms is wel een reservering nodig! Voor de Eurostar van Brussel naar Londen is ook geen fietsticket nodig.
    Je fiets kan mee maar je moet hem vooraf inleveren. Je betaald €40 om je fiets op de Eurostar mee te laten nemen.
Wat kost het meenemen van je fiets in de trein?
4.6 (92%) 5 votes

Mag je tijdens de spits met je fiets in de trein reizen?2017-06-25T16:05:39+02:00

Normaal gesproken mag je tijdens de spits niet met je fiets in de trein reizen. Echter, als je een internationale treinreis maakt en je fiets meeneemt, dan mag je wel met je fiets tijdens de spitsuren reizen. Aangezien het anders lang niet haalbaar is om op één dag je bestemming te bereiken mag je wel in de spitsuren reizen als je naar het buitenland reist met je fiets.

Spitsuren: Werkdagen 06:30 – 09:00 en 16:00 – 18:30.
Daluren: Werkdagen 09:00 – 16:00 en 18:30 – 06:30 en weekenden en feestdagen

Beoordeel deze pagina

Is een Interrail Global pass binnen Nederland geldig?2017-05-28T23:21:02+02:00

Met je Interrail Global pass is het toegestaan om éénmaal vanaf je opstapstation in Nederland naar de grens te reizen en ook éénmaal weer terug. Dit geldt althans als je minimaal een half jaar woonachtig bent in Nederland. Voor 2016 moest je naast je Interrail Global pass nog een “aanreisticket” naar de grens kopen met 50% korting.

Beoordeel deze pagina

Wat moet je doen als je Interrail pass is kwijtgeraakt?2017-05-28T23:21:40+02:00

Een Interrail pass is een waarde document. Als je hem kwijt bent kan je niet op een kopie reizen. Je zal helaas een nieuwe pas moeten aanschaffen. In sommige gevallen kan je je verzekeren tegen diefstal e.d. Je kan dan soms later je opnieuw aangeschafte pas via je verzekeringen proberen te declareren.

Ben je op het einde van je reis, dan kan je uiteraard soms beter een los treinticket boeken naar huis. Dat is vaak voordeliger dan een nieuwe Interrail pas.

Beoordeel deze pagina

Voor welke treinen heb je een reservering nodig?2017-05-28T23:20:03+02:00

De voorwaarden voor interrailers verschillen per land. Elk land heeft zijn eigen regels en voorwaarden.

Hogesnelheidstreinen
In grote lijnen heb je voor bijna alle hogesnelheidstreinen binnen Europa een reservering nodig. De ICE binnen Duitsland en de RJ in Oostenrijk zijn daar uitzonderingen op. Op die twee treinen mag je zonder reservering reizen.

Nachttreinen
Ook is een verplichte reservering nodig voor alle nachttreinen. Daarbij kan je kiezen om een zitplaats te reserveren, een ligplaats in een couchette of een bedplaats in een slaaprijtuig.

Regionale treinen
Op regionale treinen binnen Europa mag je vrijwel altijd zonder reservering reizen. Sterker nog, de meeste regionale treinen kan je überhaupt niet reserveren. Regionale treinen worden vaak aangegeven met RE, IR of R.

Intercity’s
Op Intercity’s in Frankrijk, Spanje, Zweden en Italië heb je ook reserveringsplicht.

Panoramatreinen
Op de meeste panorama treinen heb je ook een reservering nodig. Denk aan de Bernina Express of de Glacier Express. Tegenwoordig is je Interrail op deze treinen geldig. Voor 2016 was dat niet het geval.

Voor meer informatie over het reserveren van specifieke treinen in een land kan je op deze website bij het betreffende land zoeken.

Beoordeel deze pagina

Kan je ook zonder reserveringen met je Interrail pass reizen?2017-05-28T23:26:25+02:00

Ja, als je met alleen regionale treinen reist of op intercity’s door landen waar geen reserveringsplicht geldt op de intercity’s is het mogelijk om puur en alleen op basis van je Interrail pas te reizen. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan stukken langer over een traject doet.

In landen als Duitsland, Engeland, Oostenrijk, België en Zwitserland kan je zonder reservering terecht op de meeste treinen.

Beoordeel deze pagina

Hoe ver voor vertrek kan je het beste een Interrail reservering maken?2017-05-28T23:37:09+02:00

Sommige treinen hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor interrailers. Het is van belang om ze tijdig te reserveren.

Thalys, TGV en Eurostar
Vooral de Thalys, TGV en Eurostar (naar Londen) hebben een beperkte capaciteit. In het hoogseizoen (mei t/m augustus) en op dagen in het weekend zitten ze vaak snel vol. Het is daarom erg aan te raden om je reserveringen voor deze treinen op tijd te maken. Het liefst zo vroeg mogelijk.

Indien je een aansluitende trein moet halen, bijvoorbeeld als je vanuit Amsterdam met de Thalys naar Parijs gaat om daar de TGV te nemen naar Barcelona, is het belangrijk dat je op tijd je Thalys en TGV boekt. Er per dag maar één aansluiting mogelijk naar Barcelona. Reis je alleen naar Parijs, dan heb je iets meer keuze. Indien de Thalys die je voor ogen had vol zit, kan je de eerstvolgende boeken.
Vaak kan je tot twee maanden voor vertrek nog wel reserveren voor Thalys, TGV en Eurostar.

Nachttreinen
Ok nachttreinen zitten vaak erg vol in het hoogseizoen en het weekend (inclusief vrijdag). Deze kan je het beste ook ruim op tijd boeken.

Reguliere treinen
Veel andere treinen kan je korter voor vertrek vaak nog reserveren.

Panorama treinen
Ook panoramatreinen zitten in het hoogseizoen en in vakantieperiodes (herfst-en voorjaarsvakantie) vaak snel vol. boek ze op tijd.

Beoordeel deze pagina

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra pers.2012-11-27T14:42:55+02:00

Vestibulum egestas pharetra felis. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Suspendisse dignissim bibendum lectus, quis ornare tortor elementum quis. Aenean semper vehicula elementum. Nulla massa est, faucibus non semper quis, laoreet et sapien. Suspendisse massa odio, aliquet nec commodo et, venenatis ut velit. Pellentesque mauris lorem, dictum vitae feugiat quis, placerat vitae eros. Vestibulum quis purus vel urna convallis faucibus. Etiam vel mauris nisi, non vehicula est. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aliquam leo lorem, tincidunt sed molestie id, egestas feugiat quam. Aliquam sed ipsum non nulla tempus mollis elementum ac dolor. Curabitur ac metus et enim pellentesque pellentesque. Nunc ultrices, felis elementum iaculis semper, libero turpis semper erat, in dapibus nisi urna vel mi. Nulla sed nibh libero. Maecenas a libero mauris, sed malesuada dui.

Nunc euismod lobortis massa, id sollicitudin augue auctor vel. Integer ornare sollicitudin turpis vitae vestibulum. Curabitur faucibus ullamcorper lorem sed egestas. Pellentesque laoreet auctor eros, et consectetur eros auctor eget. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum tortor nisi, egestas eget molestie tincidunt, tempus sed justo. Vestibulum ultricies auctor varius. Fusce consequat tincidunt dui, ac adipiscing turpis adipiscing pulvinar. Aliquam erat volutpat. Vivamus eleifend rhoncus nulla in laoreet.

Beoordeel deze pagina

Veel gestelde vragen over interrailen
4.7 (93.33%) 6 votes

2017-06-14T20:48:59+02:00