Middenin het skigebied Schladming-Dachstein en op een hoogte van 740 meter vind je het skioord Schladming. In het grote skigebied worden jaarlijks wereldbekerwedstrijden gehouden dus je kan hoogwaardige skipistes verwachten. Vanuit Nederland reis je vrij eenvoudig met de trein naar Schaldming toe. Vanaf €39,90 kan je al een treinticket naar Schladming boeken.

Per trein naar Schladming reizen

Je kunt op verschillende manieren per trein naar Schladming reizen. Zo kan je zowel per nachttrein naar Schladming reizen maar ook overdag. Doorgaans is reizen met de dagtrein goedkoper dan reizen per nachttrein, zeker als je met jongeren kinderen reist. Voor de nachttrein heb je namelijk nog een reservering voor een zitplaats. ligplaats of bedplaats nodig bovenop je treinticket zelf. Reizen per nachttrein is natuurlijk wel comfortabel en levert je extra tijd op de skipiste in Schladming op.

Route trein naar Schladming

Per dagtrein naar Schladming reizen

Een reguliere rechtstreekse trein naar Schladming overdag bestaat helaas niet maar je hoeft slechts één keer over te stappen om per trein naar Schladming te reizen. Stap je één keer extra over, dan ben je wel +/- 1,5 uur eerder op je bestemming. In het winterseizoen rijden er dagelijks meerdere ICE treinen vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Schladming. Deze treinen rijden naar Duitsland waar je vaak in Frankfurt overstapt op de rechtstreekse trein naar Schladming (Eurocity trein). Stap je pas in München uit de ICE en in de EC, dan scheelt dat je 1,5 reistijd. De prijs van een treinticket naar Schladming begint bij €39,90 in de 2e klasse en bij €59,90 in de 1e klasse. Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen.

In de Krokusvakantie kan je per trein zonder overstap naar Schladming reizen. Op zaterdag rijdt er een speciale trein naar Schladming, de Krokus Express, vanuit diverse steden in Nederland rechtstreeks naar Oostenrijk. De reis duurt vrij lang maar je hoeft onderweg niet over te stappen. Een retour met de Krokus Express boek je al voor €149 per persoon.

Per nachttrein naar Schladming reizen

Een rechtstreekse nachttrein naar Schladming vanuit Nederland bestaat helaas ook niet. Reis je liever per nachttrein naar Schladming dan overdag, dan kan je de NightJet van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen nemen. Elke avond vertrekt deze NJ nachttrein van Düsseldorf naar Oostenrijk. De eindbestemming is Innsbruck. Reis je naar Schladming, dan kan je in Wörgel overstappen op de trein naar Schladming. Vanuit Nederland kan je per ICE naar Düsseldorf reizen of met de regionale trein via Venlo. In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket van Nederland naar Schladming inclusief de nachttrein boek je vanaf €68,80 per enkele reis. Bekijk alle prijzen hier.

Speciaal in de wintermaanden rijdt er een rechtstreekse nachttrein naar Schladming vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Deze Alpen Express vertrekt elke vrijdagavond en komt de volgende ochtend aan in Schladming. Op zaterdagavond rijdt de trein weer terug om vervolgens op zondagochtend weer in Nederland aan te komen. Treintickets voor deze trein boek je via Treinreiswinkel.

Reistijd naar Schladming

De reistijd per trein naar Schladming is overdag aanzienlijk korter dan wanneer je met de nachttrein naar Schladming reist. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Schladming. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 11u11m (snelste reistijd). Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per nachttrein, reken dan op een reistijd van ongeveer 17 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Schladming per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Schladming per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Schladming is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 3 trajecten los boeken. Eerst de ICE naar Düsseldorf (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Düsseldorf naar Wörgl en dan de Intercity van Wörgl naar Zell am See.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

TrajectTreinVertrekAankomstReistijdOverst.VanafprijsTicket
Amsterdam - SchladmingICE + EC + IC06:3817:4211:043€ 49,90Online
ICE + EC + RE08:0820:1412:063€ 49,90Online
ICE + NJ + IC18:3810:1515:372€ 68,80Online
Utrecht - SchladmingICE + EC + IC07:0317:4210:393€ 49,90Online
ICE + EC + RE08:3720:1411:373€ 49,90Online
ICE + NJ + IC19:0310:1515:122€ 68,80Online
Arnhem - SchladmingICE + EC + IC07:3517:4210:073€ 49,90Online
ICE + EC + RE09:0720:1411:073€ 49,90Online
ICE + NJ + IC19:3510:1514:402€ 68,80Online

Prijs van een treinticket naar Schladming

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Schladming geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Schladming lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Oostenrijk zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Schladming van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook de de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Schladming is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Schladming

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Schladming reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Schladming kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn. Op chartertreinen als de Krokus Express en de Alpen Express is geen korting van toepassing.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Schladming krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Schladming. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Schladming is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Schladmingg met de treinpas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Schladming met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Schladming. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Schladming en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de trein naar Schladming is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de trein naar Schladming is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Schladming zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Schladming

Het treinstation van Schladming vind je ondergronds en direct onder van het centrum van Schladming. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Schladming waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse postbussen (lijnbussen) naar de diverse wintersportplaatsen in de buurt van Schladming.