De historische stad Metz vind je aan de oevers van de Moezel rivier in het noordoosten van Frankrijk. Toen de stad deel uitmaakte van Gallië was Metz groter dan Parijs. Vooral de wijnproductie leverde de stad veel rijkdom op. Een rechtstreekse trein naar Metz vanuit Nederland bestaat helaas niet, je moet minimaal één keer overstappen. Vanaf €65 boek je al een treinticket naar Metz in de tweede klasse.

Per trein naar Metz reizen

In grote lijnen zijn er twee treinverbindingen naar Metz mogelijk. De snelste verbinding waarbij je slechts één keer hoeft over te stappen is via Parijs. Vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam kan je per Thalys naar Parijs reizen. Daar moet je van je aankomststation Gare Du Nord te voet of per metro overstappen naar het oostelijker gelegen Gare de l’Est. Vanaf dit station kan je per directe trein naar Metz doorreizen. Vaak is deze directe trein een TGV, een Franse hogesnelheidstrein.

Een tweede manier om vanuit Nederland per trein naar Metz te reizen is per Intercity trein via Brussel en Luxembourg. Bij deze verbinding reis je vanuit Nederland met de Intercity Brussel naar Brussel en stap je daar over op de Intercity naar Luxemburg. In Luxemburg neem je de regionale trein (RE) naar Metz.

Deze route neem aanzienlijk langer in beslag dan de verbinding via Parijs maar het grote voordeel is dat de prijzen vast liggen en niet oplopen. Zelfs op korte termijn is deze verbinding daarom goed te betalen. Ook kortingskaarten als een voordeelurenkaart en een railpluskaart leveren korting op.

Ook kan je zonder reservering een fiets op de trein naar Metz meenemen als je met IC en RE via Brussel en Luxemburg reist. Wel heb je nog een internationaal fietsticket van €12 nodig.

Route trein naar Metz in Frankrijk

Per Thalys en TGV naar Metz reizen

Indien je per Thalys en TGV via Parijs naar Metz reist ben je veruit het snelst op je bestemming. Beide treinen rijden met snelheden tot 300 kilometer per uur over het speciaal aangelegde hogesnelheidsspoor. Bij je treinkaartje naar Metz is je bij zowel de Thalys als de TGV een zitplaatsreservering inbegrepen. Je bent dus altijd gegarandeerd van een plek om te zitten. Bij je zitplaatsen zit een stopcontact om je telefoon op te laden of je laptop op aan te sluiten. Ook kan je voldoende bagage meenemen. In de treinen is een bordbistro of bordrestaurant aanwezig waar je een kop koffie, wat fris of een broodje kunt kopen.

De Thalys naar Parijs kan je 4 maanden voor vertrek al boeken, de TGV doorgaans 3 maanden voor vertrek.

Lees meer over de Thalys naar Parijs.

Per Intercity naar Metz reizen

Reis je per Intercity en regionale trein via Brussel en Luxemburg naar Metz, dan moet je op een langere reistijd rekenen. Vaak ben je ruim drie uur langer onderweg dan wanneer je per Thalys en TGV via Parijs reist. Groot voordeel van het reizen met deze IC en RE treinen is dat de prijs zelfs op korte termijn vrij laag is. Zelf op de dag van vertrek kan je nog voordelig je treinkaartje naar Metz regelen als je via deze verbinding reist. Als je een kortingskaart hebt krijg je ook nog korting.

Ook kan je op de IC en RE treinen je fiets meenemen. Je hebt hier slechts een fietsticket van €12 voor nodig die je uit de automaat op het treinstation kunt halen. Tijdens de vermakelijke rit door de Ardennen zul je je niet vervelen.

Tip: Wil je flink wat geld besparen? Boek dan eerst je ticket van Nederland naar Luxemburg en vervolgens een treinticket van Luxemburg naar Metz. Vaak ben je dan €37 + €17,60 = €54,60 voor je treinticket naar Metz kwijt wat veel voordeliger is dan wanneer je een ticket van bijvoorbeeld Amsterdam naar Metz in één keer boekt ( €87,40 ). Ook kan je van Luxemburg naar Metz per TGV reizen voor €10. Je bent dan in totaal slechts €47 voor je treinkaartje naar Metz kwijt!

Reistijd naar Metz per trein

De snelste treinverbinding naar Metzy doet er 05u49m over. Dit is de verbinding via Parijs. Je moet hiervoor wel vroeg uit de veren omdat de Thalys van deze verbinding al om 06:15 vertrekt vanuit Amsterdam CS. Aankomst in Metz is al om 12:04. Vertrek uit Schiphol en Rotterdam CS is respectievelijk 16 en 43 minuten later.

Er zijn meerdere verbindingen mogelijk per Thalys en TGV. Zo kan je ook vertrekken om 09:15 waarbij je om 15:05 in Metz aankomst (reistijd: 05u50m) of bijvoorbeeld om 11:15, aankomst Metz om 17:45 (reistijd: 06u31m).

Reis je per IC en RE naar Metz, dan moet je vanaf Amsterdam CS gezien rekenen op een reistijd van ongeveer 7,5 uur, afhankelijk van je verbinding en het aantal overstappen.

Reistijd naar Metz per Thalys & TGV of IC & RE


Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Metz THA + TGV 13:15 19:04 5:49 1 € 65 Online
Schiphol - Metz THA + TGV 13:33 19:04 05:31 1 € 65 Online
Rotterdam - Metz THA + TGV 13:58 19:04 05:06 1 € 65 Online

Prijs van een treinticket naar Metz

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Metz geen vaste tarieven tenzij je via Luxemburg reist per IC en RE trein. Prijzen voor een treinkaartje naar Metz met Thalys en TGV trein lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo is de Thalys al 4 maanden voor vertrek te boeken en de TGV vaak 3 maanden voor vertrek. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Metz van €65 in de 2e klasse en €106 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen. Wel heb je nog een reservering nodig indien je per Thalys en TGV reist. Reis je per IC en regionale trein, dan heb je naast je Interrail pas geen reserveringen nodig en kan je zo opstappen.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld om in de spits (vertrek 08:15 met de Thalys uit Amsterdam), dan betaal je vaak meer dan wanneer je op een rustiger moment reist. De voordelige kaartjes zullen in drukke treinen namelijk eerder vergeven zijn.

Een zitplaatsreservering op de Thalys en TGV is altijd bij de ticketprijs inbegrepen.

Korting op de trein naar Metz

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Metz reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Metz kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Metz krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Metz. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Metz is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn het Non-Flex tarief en het vaak wat duurdere Mid-Flex tarief.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Metz met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Metz met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op de verbinding met IC en RE treinen via Luxemburg van toepassing. Je krijgt dan korting met je voordeelurenkaart binnen Nederland en met je Railplus kaart binnen België, Luxemburg en Frankrijk.

Vaak is het nog altijd goedkoper om los een ticket van je vertrekstation in Nederland naar Luxemburg te boeken en vervolgens een treinticket van Luxemburg naar Metz.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Metz. Op zowel de Thalys en TGV hogesnelheidstrein als de Intercity en regionale treinen zijn interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de Thalys en TGV naar Metz en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen geheel gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan.

Reis je per IC en Regionale trein, dan reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar voor ongeveer €10 mee (enkele reis).

Seniorenkorting
Ook bestaat er een speciale senioren korting op de Thalys en TGV naar Metz. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De seniorentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Jongerenkorting
Ook bestaat er een speciale jongeren korting op de Thalys en TGV naar Metz. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De jongerentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Treinstation van Metz

Het treinstation van Metz, Metz Ville, vind je net ten zuiden van het centrum van Metz. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Metz waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse bussen (lijnbussen) naar diverse plaatsen in de buurt van Metz.

[google_map_easy id="35"]