De oude stad Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de Auvergne regio waar je tal van uitgestorven vulkanen vindt. Zo vind je bijvoorbeeld de Puy-de-Dôme, de grootste vulkaan in de omgeving, op ongeveer 12 kilometer afstand van de stad. Vanuit Nederland rijdt er geen rechtstreekse trein naar Clermont-Ferrand, je moet minimaal één keer overstappen. Vanaf €59 boek je al een treinticket naar Clermont-Ferrand in de tweede klasse.

Treinreis naar Clermont-Ferrand

Wil je een treinreis naar Clermont-Ferrand gaan maken, dan is er feitelijk maar één route naar Clermont-Ferrand die voor de hand ligt. Zo kan je per Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol, Rotterdam of Antwerpen naar Parijs reizen. Daar moet je van je aankomststation Gare Du Nord per metro overstappen naar het zuidelijker gelegen station Paris Bercy. Vanaf dit station kan je per directe trein naar Clermont-Ferrand doorreizen. Vaak is deze directe trein een Intercité (INT), een Franse intercity.

Route trein naar Saint-Malo

Per Thalys en Intercity naar Clermont-Ferrand reizen

Met de Thalys en Intercité reis je op een comfortabele manier naar Clermont-Ferrand toe. De Thalys naar Parijs rijdt met snelheden tot 300 kilometer per uur over het speciaal aangelegde hogesnelheidsspoor. Bij je treinkaartje naar Parijs is een zitplaatsreservering inbegrepen. Je bent dus altijd gegarandeerd van een plek om te zitten. Bij je zitplaatsen zit een stopcontact om je telefoon op te laden of je laptop op aan te sluiten. Ook kan je voldoende bagage meenemen. In de treinen is een bordbistro of bordrestaurant aanwezig waar je een kop koffie, wat fris of een broodje kunt kopen. Bij de Intercité kan je zelf een zitplaats uitzoeken.

De Thalys naar Parijs kan je 4 maanden voor vertrek al boeken, de Intercité doorgaans 3 maanden voor vertrek.

Lees meer over de Thalys naar Parijs.

Reistijd naar Clermont-Ferrand per trein

De snelste reistijd naar Clermont-Ferrand per trein is 08u22m. Uiteraard is dit de treinverbinding via Parijs. Om de snelste verbinding te halen moet je de Thalys vanuit Amsterdam nemen die vertrekt om 08:15. Aankomst in Clermont-Ferrand is al om 16:37. Vertrek uit Schiphol en Rotterdam CS is respectievelijk 16 en 43 minuten later.

Er zijn meerdere verbindingen mogelijk per Thalys en Intercité. Zo kan je ook vertrekken om 09:15 waarbij je om 17:40 in Clermont-Ferrand aankomt (reistijd: 08u25m) of bijvoorbeeld om 11:15, aankomst Clermont-Ferrand om 19:37 (reistijd: 08u22m).

De trein van Parijs naar Clermont-Ferrand kan je ook eenvoudig boeken via OUISNCF.

Reistijd naar Clermont-Ferrand per Thalys & Intercité


Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Clermont-Ferrand THA + TGV 06:15 13:13 06:58 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:15 15:32 07:17 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:15 18:32 07:17 2 € 70 Online
Schiphol - Clermont-Ferrand THA + TGV 06:31 13:13 06:42 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:31 15:32 07:01 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:31 18:32 07:01 2 € 70 Online
Rotterdam - Clermont-Ferrand THA + TGV 06:54 13:13 06:19 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:58 15:32 06:34 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:58 18:32 06:34 2 € 70 Online

Prijs van een treinticket naar Clermont-Ferrand

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Clermont-Ferrand geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Clermont-Ferrand met Thalys en Intercité trein lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo is de Thalys al 4 maanden voor vertrek te boeken en de Intercité vaak 3 maanden voor vertrek. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Clermont-Ferrand van €59 in de 2e klasse en €109 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen. Wel heb je nog een reservering nodig als je per Thalys reist
(€25 reserveringskosten per Thalys).

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld om in de spits (vertrek 08:15 met de Thalys uit Amsterdam), dan betaal je vaak meer dan wanneer je op een rustiger moment reist. De voordelige kaartjes zullen in drukke treinen namelijk eerder vergeven zijn.

Een zitplaatsreservering op de Thalys en TGV is altijd bij de ticketprijs inbegrepen. De prijs voor de regionale trein van Rennes naar Saint-Malo is een vast tarief.

Korting op de trein naar Clermont-Ferrand

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Clermont-Ferrand reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Clermont-Ferrand kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Clermont-Ferrand krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Clermont-Ferrand. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Clermont-Ferrand is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn het Non-Flex tarief en het vaak wat duurdere Mid-Flex tarief.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Clermont-Ferrand met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Clermont-Ferrand met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is er niet.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Clermont-Ferrand. Op de Thalys hogesnelheidstrein zijn interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de Thalys en INT naar Clermont-Ferrand en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen geheel gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan.

Seniorenkorting
Ook bestaat er een speciale senioren korting op de Thalys en INT naar Clermont-Ferrand. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De seniorentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Jongerenkorting
Ook bestaat er een speciale jongeren korting op de Thalys en INT naar Clermont-Ferrand. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De jongerentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Treinstation van Clermont-Ferrand

Het treinstation van Clermont-Ferrand vind je net ten oosten van het centrum van Clermont-Ferrand. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Clermont-Ferrand waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse bussen (lijnbussen) naar diverse plaatsen in de buurt van Clermont-Ferrand.

[google_map_easy id="37"]