Lyon is de stad in Frankrijk waar de Rhone en Saone rivier bij elkaar komen. De charmante stad heeft een prachtig historisch centrum dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De stad is populair en zeker een bezoek waardig. Per trein reis je al met slechts één overstap naar Lyon vanuit Nederland. Je kunt al een treinticket naar Lyon kopen vanaf €60 in de tweede klasse.

Trein naar Lyon

Er zijn eigenlijk twee goede mogelijkheden om vanuit Nederland per trein naar Lyon te reizen. In beide gevallen zal je onderweg één keer moeten overstappen. Allereerst is het mogelijk om vanuit Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam CS naar Parijs Gare du Nord te reizen per Thalys hogesnelheidstrein. Daar zal je moeten overstappen met een metro of taxi naar het zuidelijker gelegen treinstation Paris Gare de Lyon. Vanaf dit treinstation vertrek je per TGV naar Lyon. Ook de TGV is een comfortabele hogesnelheidstrein. Voordeel van deze reis is dat de verbinding meestal voordeliger is dan het alternatief. Nadeel is dat je in Parijs van het ene naar het andere treinstation moet overstappen per metro of taxi. Een metroticket kan je in bistro van de Thalys aanschaffen of uit een automaat op Parijs Gare du Nord halen.

Ook is het mogelijk om per Intercity of Thalys tot aan Brussel Midi (Zuid) te reizen. Daar kan je dan overstappen op de TGV die je rechtstreeks naar Lyon brengt. Voordeel is dat je niet hoeft te wisselen van treinstation zoals in Parijs wel het geval is. Dit scheelt je bijna een uur in de reistijd. Nadeel is dat deze verbinding ten opzichte van de route via Parijs meestal wel duurder is.

Reistijd per trein naar Lyon

Omdat je in Brussel niet hoeft over te stappen naar een ander treinstation is de verbinding via Brussel met de directe TGV naar Lyon sneller dan de verbinding via Parijs. De snelste reistijd per trein naar Lyon via Brussel is 5u45m vanaf Amsterdam CS gezien. Reis je wel via Parijs omdat dat iets voordeliger is, dan is de reistijd naar Lyon 6u29m vanaf Amsterdam CS gezien. Vertrek je vanaf Schiphol, dan is de reistijd 16 minuten korter. Vanaf Rotterdam CS gezien is de reistijd 43 minuten korter. Vanaf het zuiden van het land kan je eventueel ook in Antwerpen op de Thalys naar Parijs stappen.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om per Eurostar tot aan Brussel te reizen en daar over te stappen op de TGV naar Lyon of je kan per Thalys naar Marne La Vallee reizen en daar op de TGV naar Lyon stappen, je hoeft dan niet in Parijs van station te wisselen.

Reistijd trein naar Lyon (via Parijs)

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Lyon 09:15 15:56 06:41 1 € 60 Online
Schiphol - Lyon 09:31 15:56 06:25 1 € 60 Online
Rotterdam - Lyon 09:58 15:56 05:58 1 € 60 Online

Reistijd trein naar Lyon (via Brussel)

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Lyon 08:15 14:00 05:44 1 € 85 Online
Schiphol - Lyon 08:31 14:00 05:29 1 € 85 Online
Rotterdam - Lyon 08:58 14:00 05:02 1 € 85 Online

Prijs van een treinticket naar Lyon

Net als de meeste internationale treinen ligt ook de prijs van een treinticket naar Lyon niet vast. Prijzen lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo is de voordeligste prijs voor een treinkaartje naar Lyon €60 in de tweede klasse en €88 in de eerste klasse. Deze prijzen lopen op tot €232 in de tweede klasse en €347 in de eerste klasse (route via Parijs). Retour moet je op korte termijn op het dubbele rekenen. De route via Brussel zit op korte termijn (binnen een week vaak al) snel volgeboekt omdat deze verbinding populair is.

Wil je dus goedkoop per trein naar Lyon reizen, dan is het zaak om op tijd je treinticket naar Lyon te boeken. De Thalys kan je 4 maanden voor vertrek al boeken, de TGV vaak ook maar soms wordt deze trein later of eerder opengesteld voor boekingen.