Aan de oevers van de Loire rivier ongeveer 130 kilometer ten zuiden van Parijs vind je de stad Orléans. De universiteitsstad is bekend vanwege de indrukwekkende kathedraal, Cathédrale Sainte-Croix, maar vooral vanwege Jeanne d’Arc, een nationale heldin van Frankrijk. Vanuit Nederland rijdt er geen rechtstreekse trein naar Orléans toe. Je moet minimaal één keer overstappen wil je de stad per trein bereiken. Vanaf €45 kan je al een treinticket naar Orléans boeken.

Treinreis naar Orléans

Omdat er eigenlijk maar één logische manier is om per trein naar Orleáns te reizen hoef je niet lang over de route van je treinreis naar Orléans na te denken. Wil je de stad bereiken, dan zal je altijd via Parijs moeten reizen. Zo kan je vanuit Amsterdam, Schiphol, Rotterdam of Antwerpen per Thalys hogesnelheidstrein naar Parijs reizen. Daar moet je van je aankomststation Gare Du Nord per metro overstappen naar het zuidelijker gelegen station Paris Montparnasse. Vanaf dit station kan je per directe trein naar Orléans doorreizen. Vaak is deze directe trein een regionale trein (TER). Via NSInternational kan je een ticket tot Parijs boeken vanaf €35. De regionale trein van Parijs naar Orleans kan niet NSInternational maar wel via OUI.SNCF, de website van de Franse spoorwegen.

Toch is er nog een alternatieve treinverbinding naar Orléans. Zo kan je per Thalys naar Parijs reizen en vervolgens per TGV naar St-Pierre-des-Corps, een voorstation van Tours. Daar kan je de regionale trein naar Orléans nemen. Deze verbinding is online te boeken maar duurt wel 2 a 2,5 uur langer dan de snelste verbinding.

Route trein naar Orleans

Per Thalys en TGV naar Orléans reizen

Met de Thalys reis je op een comfortabele manier naar Orléans toe. De trein rijdt met snelheden tot 300 kilometer per uur over het speciaal aangelegde hogesnelheidsspoor. Bij je treinkaartje naar Orléans is bij de Thalys een zitplaatsreservering inbegrepen. Je bent dus altijd gegarandeerd van een plek om te zitten. Bij je zitplaats zit een stopcontact om je telefoon op te laden of je laptop op aan te sluiten. Ook kan je voldoende bagage meenemen. In de trein is een bordbistro aanwezig waar je een kop koffie, wat fris of een broodje kunt kopen.

De Thalys naar Parijs kan je al 4 maanden voor vertrek boeken. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op de voordeligste prijs.

Lees meer over de Thalys naar Parijs.

Reistijd naar Orléans per trein

De snelste treinverbinding naar Orléans doet er 05u19m over gezien vanaf Amsterdam Cs. Uiteraard is dit de verbinding via Parijs. De snelste treinverbinding naar Orléans vertrekt om 11:15 en is om 16:34 in Orléans. Vertrek uit Schiphol en Rotterdam CS is respectievelijk 16 en 43 minuten later. Met deze verbinding omzeil je de drukte in de ochtendspits. De Thalys doet 3i18 minuten over de rit naar Parijs terwijl de regionale trein van Parijs naar Orléans ongeveer een uur duurt. Reken voor de overstap in Parijs minimaal 1 tot 1,5 uur. Een kaartje voor de metro haal je uit de automaat in Parijs (€1,90) of in de bistro van de Thalys.

Er zijn meerdere verbindingen mogelijk per Thalys. Ook zijn er verbindingen waarbij je met de Thalys reist en vervolgens per TGV naar St-Pierre-des-Corps, een treinstation nabij Tours. Vanaf dit station reis je vervolgens verder naar Orléans. De reistijd is wel ruim 2 uur langer dan wanneer je alleen per Thalys en regionale trein naar Orléans reist.

Reistijd naar Orléans per Thalys & regionale trein (TER)


Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Orléans THA + TGV 06:15 13:13 06:58 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:15 15:32 07:17 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:15 18:32 07:17 2 € 70 Online
Schiphol - Orléans THA + TGV 06:31 13:13 06:42 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:31 15:32 07:01 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:31 18:32 07:01 2 € 70 Online
Rotterdam - Orléans THA + TGV 06:54 13:13 06:19 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:58 15:32 06:34 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:58 18:32 06:34 2 € 70 Online

Prijs van een treinticket naar Orléans

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Orléans geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Parijs met de Thalys lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo is de Thalys al 4 maanden voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Parijs van €35 in de 2e klasse en €59 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot 4 keer zoveel kosten.

De prijs voor de regionale trein van Parijs naar Orléans loopt niet op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Dit is een vaste prijs van €10 (2019).

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld om in de spits (vertrek 08:15 met de Thalys uit Amsterdam), dan betaal je vaak meer dan wanneer je op een rustiger moment reist. De voordelige kaartjes zullen in drukke treinen namelijk eerder vergeven zijn.

Een zitplaatsreservering op de Thalys is altijd bij de ticketprijs inbegrepen. Op de regionale trein van Parijs naar Orléans kan je niet reserveren en mag je zelf een plek om te zitten uitzoeken. Handig om te weten is dat je op deze trein je fiets mee kunt nemen.

Korting op de trein naar Orléans

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Orléans reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Orléans kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Orléans krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Orléans. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Orléans is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn het Non-Flex tarief en het vaak wat duurdere Mid-Flex tarief.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Orléans met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is er niet.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Orléans. Op de Thalys hogesnelheidstrein zijn interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijden.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de Thalys naar Parijs en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen geheel gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Dit geld ook voor de regionale trein.

Seniorenkorting
Ook bestaat er een speciale senioren korting op de Thalys naar Parijs. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De seniorentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Jongerenkorting
Ook bestaat er een speciale jongeren korting op de Thalys en TGV naar Saint-Malo. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De jongerentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Treinstation van Orléans

Het treinstation van Orléans vind je net ten noorden van het centrum van Orléans. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Orléans waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse bussen (lijnbussen) naar diverse plaatsen in de buurt van Orléans.

[google_map_easy id="39"]