Midden in het Zwarte Woud op de plek waar de Donaubron, het beginpunt van Europa’s op één na grootste rivier, te vinden is, ligt de stad Donaueschingen. Veel fietser beginnen op dit punt hun fietstocht langs de Donau richting de Zwarte zee. Een rechtstreekse trein van Nederland naar Donaueschingen is er helaas niet maar al met slechts één overstap is de stad vanuit Nederland te bereiken. Een treinticket naar Donaueschingen boek je al vanaf €37,90 per enkele reis. Bekijk actuele prijzen en tijden.

Per trein naar Donaueschingen reizen

Reis je per trein naar Donaueschingen, dan zal je minimaal één keer moeten overstappen. Een rechtstreekse trein naar Donaueschingen is er helaas niet vanuit Nederland. Er zijn verschillende treinverbindingen mogelijk om de stad te bereiken. De meest logische manier om per ICE hogesnelheidstrein te reizen. Zo kan je in Amsterdam, Utrecht of Arnhem op de ICE naar Offenburg stappen en daar overstappen op de directe regionale trein naar Donaueschingen. Ook kan je per ICE naar Frankfurt reizen en daar op de ICE naar Offenburg reizen om vervolgens het laatste stuk van de reis per regionale trein af te leggen.

Wil je met de fiets op de trein naar Donaueschingen reizen, dan kan je het beste met de IC-Berlijn tot aan Osnabrück reizen, daar op de Intercity naar Offenburg stappen en vervolgens weer per regionale trein van Offenburg naar Donaueschingen reizen. Op beide Intercity treinen is het maken van een fietsplaatsreservering verplicht. Op de regionale trein niet (kan ook niet). Daarnaast heb je voor het gehele traject een fietskaartje nodig, een vervoersbewijs voor je fiets (uit de automaat). Lees meer over het reizen per fiets en trein naar Duitsland.

Route trein naar Donaueschingen

Reistijd per trein naar Donaueschingen

Ga je een treinreis naar Donaueschingen maken, dan moet je rekenen op een minimale reistijd van 6 tot 8 uur. De totale reistijd van de trein naar Donaueschingen hangt natuurlijk af van je vertrekstation in Nederland en de route. De reistijd per trein van Amsterdam naar Donaueschingen is 7 uur en 6 minuten. Reis je vanaf Utrecht of Arnhem, één van de andere twee opstaphaltes van de ICE, dan is de totale reistijd naar Donaueschingen respectievelijk c.a. 30 minuten en 60 minuten korter.

Indien je vanuit het noorden van het land reist moet je op een iets langere reistijd rekenen. Reis je vanuit het zuiden van het land naar Donaueschingen, dan kan je het beste per regionale trein via Aken of Venlo naar Keulen reizen om daar op de ICE naar Offenburg te stappen. De reistijd is dan ongeveer 6 uur.

De reistijd per trein en fiets naar Donaueschingen is ongeveer 12 uur als je via Osnabrück reist. Stapje liever een keer extra over om tijd te besparen, dan kan je al 9,5 uur naar Donaueschingen reizen (via Venlo, Düsseldorf en Karlsruhe).Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Donaueschingen ICE + RE 08:08 15:14 07:06 1 € 37,90 Online
Utrecht - Donaueschingen ICE + RE 08:33 15:14 06:41 1 € 37,90 Online
Arnhem - Donaueschingen ICE + RE 09:05 15:14 06:09 1 € 37,90 Online
Bereken de reistijd naar Donaueschingen vanaf jouw vertrekstation

Prijs van een treinticket naar Donaueschingen

Zoals bij de meeste internationale treinverbindingen het geval is ligt ook de prijs van een treinticket naar Donaueschingen niet vast. Treinen richting Duitsland en ook naar Donaueschingen zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een goedkoop treinkaartje naar Donaueschingen. De prijs van een treinticket naar Donaueschingen begint bij €37,90 in de 2e klasse en bij €59,90 in de 1e klasse. De prijs kan echter oplopen tot wel het drievoudige of zelfs het viervoudige van die prijs. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Donaueschingen.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Donaueschingen is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen. Regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd.

TIP: Het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs maar ook moment van reizen. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar Donaueschingen dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist.

Korting op de trein naar Donaueschingen

Er zijn diverse manieren waarop je met korting op de trein naar Donaueschingen kunt reizen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol.

Vroegboekkorting

Wil je goedkoop met de trein naar Donaueschingen reizen, dan is het zorg om op tijd te boeken. Veruit de meeste korting op de trein naar Donaueschingen krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Donaueschingen van €37,90. De vroegboektarieven of kortingstarieven naar Donaueschingen zijn de Supersparpreis en de iets duurdere Sparpreis.

Voordeelurenkaart en railplus

Heb je een voordeelurenkaart en wil je dus met voordeelurenkorting naar Donaueschingen reizen? Dat is mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je met je voordeelurenkaart alleen korting krijgt op het Full-flex tarief. Je krijgt geen korting op vroegboektarieven.

Met railpluskorting op de trein naar Donaueschingen reizen is ook mogelijk. Echter krijg je alleen op het Full-flex tarief korting.

Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis tarief boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs. Maak je toch gebruik van een kortingskaart, houd dan rekening met de voorwaarden van de kaart (bijvoorbeeld na 09:00 vertrekken).

Kinderkorting op de trein naar Donaueschingen

Boek je online een treinticket voor de trein naar Donaueschingen en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting en jongerenkorting

Een speciale seniorenkorting op de trein naar Donaueschingen is er helaas niet net als jongerenkorting.

Treinstation van Donaueschingen

Het treinstation van Donaueschingen vind je net ten zuiden van het centrum van Donaueschingen. Vanaf het treinstation loop je in 10 minuten naar het centrum toe. Ook kan je een bus naar het centrum nemen. Bussen rijden regelmatig. In het centrum van Donaueschingen vind je enkele leuke en betaalbare hotels.

Het stationsgebouw van Donaueschingen is klein met maar een handjevol faciliteiten en voorzieningen. Zo vind je er liften, fietsenstallingen, toiletten, een informatiebalie/ticketbalie en wat winkels.

Adres van treinstation Donaueschingen

Donaueschingen, Bahnhofstr. 1, 78166 Donaueschingen, Duitsland

[google_map_easy id="86"]
Bekijk hotelaanbiedingen in Donaueschingen

Veel gestelde vragen over de trein naar Donaueschingen

Wat kost een treinticket naar Donaueschingen?

De prijs van een treinticket naar Donaueschingen begint bij €37,90 maar loopt op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Ook is de prijs verschillend per route. Bereken hier het tarief vanaf jouw vertrekstation.

Hoelang duurt een treinreis naar Donaueschingen?

Reis je per ICE naar Donaueschingen, dan moet je op een reistijd van 7u06m rekenen vanaf Amsterdam CS. Vanaf Utrecht en Arnhem doe je er respectievelijk c.a. 30 en 60 minuten korter over.

Waar boek je een treinticket naar Donaueschingen?

Via NSInternational kan je snel en makkelijk aan je treintickets naar Donaueschingen komen.

Bestaat er korting op de trein naar Donaueschingen?

Ja, met een Super Sparpreis vroegtarief ben je vaak het voordeligst uit. Ook met je voordeelurenkaart krijg je korting op de trein naar Donaueschingen, wel alleen op de Full-flex prijs. Bekijk eventuele aanbiedingen naar Donaueschingen.

Hoe reis je met de fiets op de trein naar Donaueschingen?

Er zijn twee manieren waarop je met je fiets in de trein naar Donaueschingen kunt reizen. De makkelijkste manier is om per IC naar Osnabrück te reizen, daarop de IC naar Offenburg te reizen en verolgens per regionale trein naar Donaueschingen

Rijdt er vanuit Nederland een rechtstreekse trein naar Donaueschingen?

Nee, je zal minimaal één keer moeten overstappen als je per trein naar Donaueschingen wilt reizen.