Gelegen aan de Neckar rivier in een glooiend landschap vind je de industriestad Stuttgart. De stad is de bakermat van wereldmerken als Mercedes, Porsche en Bosch. De hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft ook een rijke culturele historie. Vanuit Nederland rijdt er helaas geen rechtstreekse trein naar Stuttgart. Je moet minimaal één keer overstappen om de stad te bereiken. Een treinticket naar Stuttgart boek je al vanaf €39,90 in de tweede klasse. Bekijk actuele prijzen, tijden en aanbiedingen.

Per trein naar Stuttgart reizen

Eigenlijk kan je maar op één logische manier per trein naar Stuttgart reizen. Zo kan je vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem per ICE hogesnelheidstrein naar Düsseldorf, Keulen of Mannheim reizen om daar over te stappen op de rechtstreekse ICE naar Stuttgart. Dagelijks zijn er vier treinverbindingen naar Stuttgart per ICE waarbij je slechts één keer hoeft over te stappen.

Ook zijn er treinverbindingen naar Stuttgart waar je nog wat vaker zal moeten overstappen. Soms zijn ze voordeliger dan wanneer je alleen per ICE reist.

Kom je uit het zuiden van het land, dan kan je ook via Venlo naar Düsseldorf reizen en dan de rechtstreekse ICE naar Stuttgart nemen of via Aken naar Köln reizen en daar op de ICE naar Stuttgart stappen.

Route trein naar Stuttgart

Over de trein naar Stuttgart

De ICE naar Stuttgart is een prima trein. InterCityExpress treinen zijn het beste wat de Deutsche Bahn in huis heeft. De treinen rijden over het hogesnelheidstraject in Duitsland met snelheden tot wel 300 kilometer per uur. De treinen zijn van alle gemakken voorzien. Zo is er een bordrestaurant aanwezig waar je zowel een behoorlijke maaltijd kunt kopen als een pizza of broodje worst. Ook kan je er wat fris, koffie of een biertje aanschaffen. Prijzen voor de consumpties in het bordrestaurant zijn redelijk en niet buiten proportioneel.

Bij de stoelen van de ICE treinen vind je stopcontacten, klaptafeltjes en hangers om je jas op te hangen. Natuurlijk zijn er ook toiletten in de ICE aanwezig en kan je volop bagage meenemen. In de treinen zijn speciale rekken om de bagage te stallen en ook boven de zitplaatsen kan je bagage kwijt.

Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen.

Reistijd naar Stuttgart

De reistijd per trein naar Stuttgart verschilt per verbinding. Natuurlijk is ook je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Stuttgart. Ga je uit van een vertrek vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van minimaal 05u44m. Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Stuttgart per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd per trein naar Stuttgart

Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Stuttgart ICE 08:08 13:52 05:44 1 € 39,90 Online
Utrecht - Stuttgart ICE 08:33 13:52 05:19 1 € 39,90 Online
Arnhem - Stuttgart ICE 09:05 13:52 04:57 1 € 39,90 Online

Prijs van een treinticket naar Stuttgart

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Stuttgart geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Stuttgart lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Duitsland zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Stuttgart van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten.

Ook de de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld in de spits richting Stuttgart, dan is de kans groter dat je meer voor je treinkaartje betaalt dan wanneer je een trein later neemt.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Stuttgart is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Stuttgart

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Stuttgart reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Stuttgart kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Stuttgart krijg je door vroeg te boeken. Treinen naar Duitsland kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Stuttgart. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Stuttgart is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Voordeelurenkaart en railplus

Heb je een voordeelurenkaart en wil je dus met voordeelurenkorting naar Stuttgart reizen? Dat is mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je met je voordeelurenkaart alleen korting krijgt op het Full-flex tarief. Je krijgt geen korting op vroegboektarieven als het Sparpreis of Supersparpreis tarief. Korting op korting wordt niet gegeven.

Ben je in het bezit van een railpluskaart en wil je met railpluskorting op de trein naar Stuttgart reizen? Ook dan krijg je alleen korting op een treinticket met Full-flex tarief.

Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis tarief boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs. Maak je toch gebruik van een kortingskaart, houd dan rekening met de voorwaarden van de kaart (bijvoorbeeld na 09:00 vertrekken).

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Stuttgart. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de IC zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Stuttgart en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de trein naar Stuttgart is er helaas niet.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de trein naar Stuttgart is er helaas ook niet.

Treinstation van Stuttgart

Het treinstation van Stuttgart, Stuttgart Hbf, is een kopstation. Treinen kunnen hier niet verder rijden en rijden bij het verlaten van het station weer terug naar de richting waar ze vandaag kwamen. Het treinstation ligt op enkele minuten lopen van het centrum van Stuttgart vandaan dat net ten zuiden van het treinstation ligt. Vanaf het station van Stuttgart kan je een bus of S-bahn naar het centrum nemen. Ze rijden regelmatig. In het centrum van Stuttgart vind je enkele leuke en betaalbare hotels.

Het stationsgebouw van Stuttgart is behoorlijk groot. Dat mag je ook verwachten van de 6e stad van het land. Je vindt diverse faciliteiten en voorzieningen in het treinstation van Stuttgart zoals toiletten, informatiebalies/ticketbalies, ticketautomaten, kluisjes, een DB-lounge, WiFi, fietsenstallingen en taxistandplaatsen.

Een lift is er niet maar die is ook niet nodig. Het station is gelijkvloers. Bekijk hier een plattegrond van het treinstation van Stuttgart.

[google_map_easy id="61"]

Adres treinstation Stuttgart

Stuttgart Hbf, Arnulf-Klett-Platz 2, 70173 Stuttgart, Duitsland

Per trein en fiets naar Stuttgart reizen

Wil je een fiets meenemen op de trein naar Stuttgart? Per trein en fiets naar Stuttgart reizen is zeker mogelijk. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je alleen je fiets meenemen op Intercity treinen en regionale treinen. Ook heb je een fietsticket nodig, een vervoersbewijs voor de fiets, en een fietsplaatsreservering op Intercity treinen. Lees hier meer over het meenemen van je fiets op treinen naar en binnen Duitsland.