Nog net gelegen in Duitsland maar aan de grens met Oostenrijk vind je de charmante stad Passau. Het is niet meteen de eerste stad waaraan je denk als je een stedentrip naar Duitsland wilt gaan maken. Toch doen veel reizigers uit Nederland de stad aan. De stad ligt namelijk op diverse populaire fietsroutes. Zo is het onderdeel van de Donau fietsroute (Donau Radweg). Vanuit Nederland kan je per trein naar Passau reizen en heb je slechts één overstap. Je kan al voor €39,90 een treinticket naar Passau boeken.

Treinreis naar Passau

Dagelijks kan je op meerdere tijdstippen aan je treinreis naar Passau beginnen. Je reist per ICE hogesnelheidstrein van Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS eerst naar Frankfurt of Keulen om daar vervolgens op de rechtstreekse ICE naar Passau te stappen. De eerste ICE naar Passau vertrekt al om 06:38 vanuit Amsterdam maar je kunt beter de ICE van 08:08 nemen aangezien de aankomsttijd in Passau gelijk is.
De ICE rijdt met snelheden tot 300 kilometer per uur naar zijn bestemming. Deze comfortabele trein is voorzien van alle gemakken zoals stopcontacten, Wifi en een bistro zodat je wat kunt eten en drinken onderweg. Ook zijn er speciale coupe’s voor families met kleine kinderen en stiltecoupés.

Mocht de directe ICE naar Passau die om 08:08 uit Amsterdam CS vertrekt iets te vroeg voor je zijn, dan kan je ook een latere ICE-verbinding naar Passau. Ook om 10:38, 12:38 en 14:38 vertrekt er een ICE richting Passau.

Reistijd van de trein naar Passau

Vanaf Amsterdam CS gezien is de snelste reistijd naar Passau per ICE trein 8u18m. De ICE 105 vertrekt om 08:08 uit Amsterdam CS om vervolgens om 16:26 aan te komen in hartje Passau. Vertrek je vanaf Utrecht of Arnhem met de ICE, dan is de reistijd respectievelijk 30min en 60min korter. Bekijk tijden en prijzen vanaf jouw vertrekstation naar Passau.

Reistijd naar Passau per trein (ICE Frankfurt)

TrajectVertrektijdAankomsttijdReistijdOverstapVanafprijsTicket
Amsterdam - Passau08:0816:2608:181€ 39,90Online
Utrecht - Passau08:3716:2607:491€ 39,90Online
Arnhem - Passau09:0716:2607:191€ 39,90Online

Prijs van een treinticket naar Passau

Net als de meeste prijzen voor internationale treinreizen ligt ook de prijs van een treinticket naar Passau niet vast. Hoewel de prijs van een treinticket naar Passau begint bij €39,90 is deze variabel. Prijzen lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Je kunt je ticket al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan is de kans groot dat je het voordeligste treinticket kunt boeken. Het voordeligste vroegboektarief naar Passau is een Supersparpreis. Daarna komt het iets duurdere Sparpreis tarief. Wacht je met boeken tot kort voor vertrek, dan moet je rekenen op prijzen van 2 a 3 keer zo hoog, het Full-flex tarief of een duur Sparpreis tarief.. Boek je enkele maanden voor vertrek, dan zal je ongeveer €60 to €80 voor je ticket betalen. In de eerste klasse beginnen de prijzen bij €59.

Boek je treinkaartje naar Passau op tijd
Wil je een treinticket naar Passau boeken, doe dat dan op tijd zodat je veel geld kunt besparen. Korting bij vroegboeken kan oplopen tot 76% t.o.v. het Full-flex tarief.

Geldig vanaf elk station in Nederland
Boek je een Supersparpreis of Sparpreis vroegboek tarief naar Passau, dan is dit ticket hetzelfde tarief vanaf elk station in Nederland. Woon je bijvoorbeeld in Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE, boek dan ook je treinkaartje vanaf Zwolle naar Passau. Het tarief van Zwolle naar Passau is gelijk aan het tarief van Arnhem naar Freiburg. Zo voorkom je onnodige kosten en hoef je niet nog een los treinticket van Zwolle naar Arnhem te betalen. Tarieven van de Flex-prijzen zijn wel afhankelijk van het treinstation waar je opstapt. Bekijk prijzen vanaf jouw opstapstation.

Korting op je treinticket naar Passau

Geld besparen op je treinticket naar Passau is zeker mogelijk. Je kunt namelijk behoorlijk besparen op de aanschaf van een treinkaartje naar Passau als je op tijd je ticket boekt. Vroeg boeken levert je de meeste korting op. Deze korting is 2 tot 4 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje naar Passau betaalt, het Full-flex tarief.

Voordeeluren of railplus
Kortingskaarten als een voordeelurenkaart en/of een railpluskaart geven alleen korting op een Full-flex tarief. Niet op een Supersparpreis of Sparpreis kortingstarief. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting of railpluskorting is echter vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis kortingstarief.

Kinderkorting
Als je met kinderen met de trein naar Passau reist, dan is er een flinke kinderkorting van toepassing. Kinderen t/m 14 jaar die met (groot)ouder reizen kunnen geheel gratis meereizen. Per (groot)ouder mogen er maximaal 5 kinderen meereizen. Ze moeten wel op je treinticket staan aangegeven. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meer zonder op het ticket te zijn aangegeven.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de trein naar Passau is er helaas niet. Ook voor senioren valt de grootste korting te behalen door vroeg te boeken.

Jongerenkorting
Jongerenkorting op de trein naar Passau is er helaas niet.

Treinstation van Passau

Het treinstation van Passau, Passau Hbf, is in 1860 gebouwd. Het is daarmee een van de oudste treinstations van Duitsland. Het treinstation van Passau ligt pal ten westen van het centrum van Passau en op steenworp afstand van de Donau rivier. Vanaf het station loop je snel het centrum van Passau in of naar de Donau.

Het treinstation van Passau telt 3 perrons en 6 sporen die je kunt bereiken via de trap. Een lift of roltrap is er helaas niet. Wel zijn er kluisjes, wachtruimtes. restaurants, pinautomaten en toiletten (incl. invalidentoiletten) te vinden. Buiten het station vind je aansluitingen op bus en tram (S-Bahn).

Plattegrond van treinstation Passau

Adres van treinstation Passau Hbf: Bahnhofstr. 29, 94032 Passau, Duitsland

Informatie over Passau

Passau is één van de oudste steden van Duitsland. De stad Passau is een echte studentenstad en heeft door zijn rijke geschiedenis veel te bieden aan toeristen. De bezienswaardigheden in Mechelen liggen op korte afstand van elkaar wat het erg gemakkelijk maakt om te ze bezoeken. Het openbaar vervoer in Passau is goed geregeld. Er rijden diverse lijnbussen en trams (S-Bahn)In de stad vind je ook meerdere interessante musea.

Bezienswaardigheden in Passau

Er zijn flink wat bezienswaardigheden in Passau te vinden, je kan je zeker een paar dagen goed vermaken in de sfeervolle historische stad. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Passau: