Van oudsher is Rostock een belangrijke havenstad aan de Baltische zee. De stad maakte deel uit van de Hanzesteden en was tijdens de belangrijkste haven van Oost-Duitsland (DDR) tot de val van de muur. Veel toeristen bezoeken jaarlijks de stad vanwege zijn mooie historische centrum of om op de ferry naar Zweden, Rusland of de Baltische staten te stappen. Het grootste aantal cruiseschepen in Duitsland meert aan in Rostock. Reis je vanuit Nederland per trein naar Rostock, dan zal je twee keer over moeten stappen, een rechtstreekse trein naar Rostock rijdt er helaas niet vanuit Nederland. Vanaf €34,90 kan je al een treinticket naar Rostock boeken. Bekijk actuele tijden en prijzen.

Treinreis naar Rostock

Er zijn meerdere manieren om per trein naar Rostock te reizen. Zo kan je in Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Deventer, Almelo of Hengelo op de Intercity naar Berlijn stappen. In Osnabrück, niet ver over de grens in Duitsland, stap je over op de Intercity naar Hamburg. In Hamburg kan je vervolgens op de rechtstreekse trein naar Rostock stappen (regionale trein). Dit is de meeste gebruikte verbinding die driemaal daags rijdt.

Een tweede mogelijkheid is om de IC-Berlijn tot Hannover te nemen en daar over te stappen op de directe ICE naar Rostock. Deze verbinding rijdt slechts éénmaal per dag (+/- 11:00 – 19:33).

Woon je nabij de Duitse grens, dan kan je per Abellio trein naar Duisburg reizen om daar op de directe trein naar Rostock te stappen (IC trein die om 07:46 uit Duisburg vertrekt).

Route trein naar Rostock

Reistijd per trein naar Rostock

Vanaf Amsterdam CS gezien is de snelste reistijd per trein naar Rostock 07u50m. Dit is de totale reistijd inclusief overstaptijd. Reis je vanaf een opstaphalte van de IC-Berlijn dat dichterbij de grens ligt, dan is de totale reistijd uiteraard korter. Zo is de reistijd vanaf bijvoorbeeld Amersfoort of Almelo respectievelijk 25 minuten en 103 minuten korter. Hieronder een overzicht van de reistijd naar Rostock per vertrekstation.

Reistijd naar Rostock per IC trein via Osnabrück en Hamburg

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Rostock 07:00 14:50 07:50 2 € 39,90 Online
Hilversum - Rostock 07:25 14:50 07:25 2 € 39,90 Online
Amersfoort - Rostock 07:40 14:50 07:10 2 € 39,90 Online
Apeldoorn - Rostock 08:05 14:50 06:45 2 € 39,90 Online
Deventer - Rostock 08:17 14:50 06:33 2 € 39,90 Online
Almelo - Rostock 08:42 14:50 06:08 2 € 39,90 Online
Hengelo - Rostock 08:55 13:20 05:35 2 € 39,90 Online

Trein en fiets naar Rostock

Het is goed mogelijk om je fiets mee te nemen op de trein naar Rostock. Op zowel de IC-Berlijn tot aan Osnabrück als de IC richting Hamburg en de regionale trein van Hamburg naar Rostock mogen fietsen mee. Wel moet je voor beide Intercitytreinen een fietsplaatsreservering hebben. Het aantal fietsen dat op deze treinen mee kan is beperkt. Op de regionale trein naar Rostock kan je zonder reservering je fiets meenemen (reserveren ook niet mogelijk). Voor het traject vanaf je opstapstation in Nederland tot aan Rostock heb je een internationaal fietsticket nodig. Een reservering voor je fiets is gratis, een fietsticket kost je €12 indien je deze via NSInternational boekt of €10 bij DB.

Op de ICE verbinding via Hannover mag de fiets niet mee. Wel met de verbinding per Abellio en IC-trein via Duisburg.

Prijs van een treinticket naar Rostock

Net als de meeste prijzen voor internationale treinreizen ligt ook de prijs van een treinticket naar Rostock niet vast. Hoewel de prijs van een treinticket naar Rostock begint bij €34,90 is deze variabel. Prijzen lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Je kunt je ticket al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan is de kans groot dat je het voordeligste treinticket kunt boeken. Het voordeligste vroegboektarief naar Rostock is een Supersparpreis. Daarna komt het iets duurdere Sparpreis tarief. Wacht je met boeken tot kort voor vertrek, dan moet je rekenen op prijzen van 2 a 3 keer zo hoog, het Full-flex tarief of een duur Sparpreis tarief.. Boek je enkele maanden voor vertrek, dan zal je ongeveer €60 to €80 voor je ticket betalen. In de eerste klasse beginnen de prijzen bij €59,90.

Boek je treinkaartje naar Rostock op tijd
Wil je een treinticket naar Rostock boeken, doe dat dan op tijd zodat je veel geld kunt besparen. Korting bij vroegboeken kan oplopen tot 76% t.o.v. het Full-flex tarief.

Geldig vanaf elk station in Nederland
Boek je een Supersparpreis of Sparpreis vroegboek tarief naar Rostock, dan is dit ticket hetzelfde tarief vanaf elk station in Nederland. Woon je bijvoorbeeld in Zwolle en stap je in Almelo op de IC, boek dan ook je treinkaartje vanaf Zwolle naar Rostock. Het tarief van Zwolle naar Rostock is gelijk aan het tarief van Almelo naar Rostock. Zo voorkom je onnodige kosten en hoef je niet nog een los treinticket van Zwolle naar Almelo te betalen. Tarieven van de Flex-prijzen zijn wel afhankelijk van het treinstation waar je opstapt. Bekijk prijzen vanaf jouw opstapstation.

Korting op je treinticket naar Rostock

Geld besparen op je treinticket naar Rostock is zeker mogelijk. Je kunt namelijk behoorlijk besparen op de aanschaf van een treinkaartje naar Rostock als je op tijd je ticket boekt. Vroeg boeken levert je de meeste korting op. Deze korting is 2 tot 4 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje naar Rostock betaalt, het Full-flex tarief.

Voordeeluren of railplus
Kortingskaarten als een voordeelurenkaart en/of een railpluskaart geven alleen korting op een Full-flex tarief. Niet op een Supersparpreis of Sparpreis kortingstarief. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting of railpluskorting is echter vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis kortingstarief.

Kinderkorting
Als je met kinderen met de trein naar Rostock reist, dan is er een flinke kinderkorting van toepassing. Kinderen t/m 14 jaar die met (groot)ouder reizen kunnen geheel gratis meereizen. Per (groot)ouder mogen er maximaal 5 kinderen meereizen. Ze moeten wel op je treinticket staan aangegeven. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meer zonder op het ticket te zijn aangegeven.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de trein naar Rostock is er helaas niet. Ook voor senioren valt de grootste korting te behalen door vroeg te boeken.

Jongerenkorting
Jongerenkorting op de trein naar Rostock is er helaas niet.

Treinstation van Rostock

Het treinstation van Rostock, Rostock Hbf (of Rostock Haubtbahnhof), ligt ongeveer 1,5 kilometer ten zuiden van het centrum van Rostock. Vanaf Rostock Hbf loop je in ongeveer 20 minuten naar het centrum. Ook kan je de S-bahn nemen. Mocht je de aansluiting op je ferry niet halen en een overnachting in Rostock plannen, dan zijn hier diverse leuke en goedkope Hotels te vinden.

Wil je direct doorreizen naar de haven van Rostock om je ferry te halen, dan kan je beter boeken tot Warnemünde waar de ferry’s richting Zweden, Denemarken, Rusland en de Baltische staten vertrekken.

Het treinstation van Rostock heeft 4 perrons en 11 sporen die zich een niveau boven het station bevinden. Je kunt de perrons per reguliere trap of per roltrap bereiken. Indien je slecht ter been bent of met een fiets reist kan je gebruik maken van de liften.

Op het treinstation van Rostock vind je kluisjes, W-LAN Hotspots, wachtruimtes, restaurants, toiletten (incl. invalidentoiletten), pinautomaten en autohuur. Buiten het station vind je aansluitingen op bus en tram (S-Bahn) en kan je een taxi nemen.

Plattegrond van treinstation Rostock

Adres van treinstation Rostock Hbf: Rostock Hbf, Konrad-Adenauer-Platz 1, 18055 Rostock, Duitsland