In Duitsland, net over de grens bij Limburg, vind je de mooie domstad Aken (Aachen). De stad is zeker een bezoekje waard. Onder andere vanwege de dom van Aken en het historische centrum. Vanuit Nederland kan je de stad al met één overstap bereiken. Je kan online al een treinticket naar Aken boeken vanaf €19,90 per enkele reis vanaf de meeste treinstations in Nederland. Vanuit Limburg ben je nog goedkoper uit.

Treinreis naar Aachen

Reis je vanuit de randstad naar Aken, dan moet je altijd minimaal één keer overstappen. Je kunt de treinreis naar Aachen op twee manieren afleggen. De eerste manier is vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS met de ICE hogesnelheidstrein naar Duisburg of Köln. Daar stap je vervolgens over op de regionale trein naar Aken. Een ticket via deze route boek je vanaf €19,90 per enkele reis en een optionele zitplaats op de ICE voor €4,50. In de eerste klasse kan je vanaf €29,90 je ticket boeken, een zitplaats is dan gratis.

Een tweede optie voor de treinreis naar Aken is per Intercity naar Heerlen en vervolgens de regionale trein van Heerlen naar Aken. De reistijd naar Aken via deze route is ongeveer 3,5 uur. Op korte termijn is dit vaak de voordeligste optie. Zeker als je een voordeelurenkaart of raipluskaart hebt.
Ook als je per trein en fiets naar Aken wilt reizen is de verbinding via Heerlen/Limburg de beste. Je kunt met alleen een fietsticket (uit de automaat voor €12) op deze verbinding mee. Reserveren voor je fiets op de trein naar Aachen hoeft niet en kan ook niet.

Route trein naar Aken

Reistijd van de trein naar Aken

De reistijd naar Aken per ICE trein is 3u59m, gemeten vanaf Amsterdam Centraal. Vanaf de andere twee ICE opstapstation in Nederland, Utrecht CS en Arnhem CS, doe je respectievelijk 30 en 60 minuten korter over de reis. De helft van de tijd zit je in de ICE en de andere helft in de regionale trein van Duisburg/Köln naar Aken. Ook breng je wat overstaptijd door op treinstation Duisburg of Köln.

Reis je met de Intercity via Heerlen naar Aken, dan moet je rekenen op een gemiddelde reistijd van ongeveer 3,5 uur vanaf Amsterdam CS gemeten. Je zit daarbij 2,5 in de IC en 30 minuten in de regionale trein tussen Heerlen en Aken. Ook heb je 30 minuten op station Heerlen door te brengen.

Bekijk de reistijd naar Aken vanaf jouw vertrekstation in Nederland.

Reistijd naar Aken per trein (ICE Duisburg)

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Aken 08:08 12:07 03:59 1 € 19,90 Online
Utrecht - Aken 08:37 12:07 03:30 1 € 19,90 Online
Arnhem - Aken 09:07 12:07 03:00 1 € 19,90 Online

Prijs van een treinticket naar Aken

Net als de meeste prijzen voor internationale treinreizen ligt ook de prijs van een treinticket naar Aken niet vast indien je per ICE reist. Hoewel de prijs van een treinticket naar Aken begint bij €19,90 is deze variabel. Prijzen lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Je kunt je ticket al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan is de kans groot dat je het voordeligste treinticket kunt boeken. Wacht je met boeken tot kort voor vertrek, dan moet je rekenen op prijzen van 2 a 3 keer zo hoog. Boek je enkele maanden voor vertrek, dan zal je ongeveer €50 to €70 voor je ticket betalen. In de eerste klasse beginnen de prijzen bij €59.

Wil je een treinticket naar Aken boeken, doe dat dan op tijd zodat je veel geld kunt besparen.

Reis je echter per Intercity via Heerlen en dan per regionale trein naar Aken, dan ligt de prijs wel vast. Zo betaal je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Aken €31,20 voor je ticket. Je voordeelurenkaart en/of raipluskaart geven je nog een mooie korting op deze prijs.

Korting op je treinticket naar Aken

Geld besparen op je treinticket naar Aken is zeker mogelijk. Indien je per ICe reist kun je namelijk behoorlijk besparen op de aanschaf van een treinkaartje naar Aken als je op tijd je ticket boekt. Vroeg boeken levert je de meeste korting op. Deze korting is 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje naar Aken betaalt.

Voor het traject met de IC via Heerlen is geen vroegboekkorting mogelijk. Dit tarief ligt vast.

Voordeelurenkaart en/of railpluskaart
Kortingskaarten als een voordeelurenkaart en/of een railpluskaart geven korting op binnenlandse treinen zoals de Intercity via Heerlen en dan de regionale trein naar Aachen. Reis je via deze route, dan kan je in de daluren korting krijgen met je dalurenkaart van 40%. Zo kost de reis van Amsterdam naar Aken dan bijvoorbeeld slechts €20,55. Heb je ook een railpluskaart, dan krijg je op het Duitse traject (grensovergang Hertzogenrath tot Aken) ook nog eens 25% korting. Totaal ben je dan vanaf Amsterdam €19,85 kwijt voor je treinkaartje naar Aken.

Je kortingskaarten zijn niet geldig op de ICE verbinding tenzij je het dure flex-tarief boekt.

Kinderkorting
Als je met kinderen met de trein naar Aken reist, dan is er een flinke kinderkorting van toepassing. Kinderen t/m 14 jaar die met (groot)ouder reizen kunnen geheel gratis meereizen. Per (groot)ouder mogen er maximaal 5 kinderen meereizen. Ze moeten wel op je treinticket staan aangegeven. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meer zonder op het ticket te zijn aangegeven.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de trein naar Aken is er helaas niet. Ook voor senioren valt de grootste korting te behalen door vroeg te boeken.

Jongerenkorting
Jongerenkorting op de trein naar Aken is er helaas niet.

Treinstation van Aken

Het treinstation van Aken, Aachen Hbf, ligt ten noorden van het stadscentrum van Aken. Vanaf “Aachen Hbf” kan je eenvoudig een S-bahn (tram) naar het centrum van de stad nemen of naar een andere locatie.

Het treinstation van Aken telt 3 perrons en 9 sporen die je kunt bereiken via de trap of lift (handig indien je met een fiets reist of slecht ter been bent). Ook zijn er kluisjes, restaurants en toiletten (incl. invalidentoiletten) te vinden en is er WiFi. Er is een goede aansluiting op de bus en S-Bahnen (trams).

Plattegrond van treinstation Aken Hbf

Adres van treinstation Aken (Aachen Hbf): Bahnhofplatz 2a, 52064 Aachen, Duitsland

Informatie over Aken

Heidelberg is één van de oudste steden van België. De middelgrote stad ligt tussen de grote steden Antwerpen en Brussel in. Echter vormde Mechelen een korte periode in de 16e eeuw het bestuurlijke centrum van het koninkrijk der Nederlanden. Margaretha van Oostenrijk bestuurde vanuit de stad het koninkrijk. Dat is ook de reden waarom er nog veel historische gebouwen in het centrum zijn te vinden. Vier gebouwen staan zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Mechelen heeft een middeleeuws stadscentrum met daar middenin een prachtige grote markt. In en rondom het centrum vind je een verscheidenheid aan historische huizen en panden. Zo vind je er renaissancehuizen uit de zestiende eeuw maar ook huizen in rococostijl uit de achttiende eeuw. Er zijn 6 kerken in de stad te vinden.

De stad Aken is een echte studentenstad en heeft door zijn rijke geschiedenis veel te bieden aan toeristen. De bezienswaardigheden in Mechelen liggen op korte afstand van elkaar wat het erg gemakkelijk maakt om te ze bezoeken. Het openbaar vervoer in Mechelen is goed geregeld. Er rijden diverse lijnbussen maar een ritje met de paardentram of een boottocht (boot naar Planckendael of de boot langs de Binnendijle) behoort ook tot de mogelijkheden. In de stad vind je ook meerdere interessante musea en een oude brouwerij met een museum erin (Brouwerij het Anker).

Bezienswaardigheden in Aken

Er zijn flink wat bezienswaardigheden in Aken te vinden, je kan je zeker een paar dagen goed vermaken in de sfeervolle historische stad. De belangrijkste bezienswaardigheden in Aken zijn de Dom van Aken, de Domschatzkammer en het historische Rathaus (Stadhuis).

Veelgestelde vragen over de trein naar Aken


Al vanaf € 19,90 kan je een treinticket naar Aken boeken. Treinkaartjes naar Aken kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Aken.
Nee, er rijdt vanuit Nederland geen rechtstreekse trein naar Aken. Indien je een treinreis naar Aken maakt zal je altijd minimaal 1 keer moeten overstappen.

Lees hier meer over de beste en snelste reisroutes naar Aken.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Aken kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Aken ongeveer 03:32.

Bereken hier de reistijd naar Aken vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Aken raden wij ibis budget Aachen City aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Aken en aanbiedingen.
2023-03-21T20:49:35+01:00

Deel of like deze pagina!