Niet ver over de grens in het hart van het Ruhrgebied vindt je de oude Hanzestad Dortmund. De stad was een van de meest gebombardeerde steden van Duitsland tijdens WOII vanwege de productie van oorlogsmateriaal dat er plaatsvond. De stad is per trein goed te bereiken vanuit Nederland. Een rechtstreekse trein van Nederland naar Dortmund is er helaas niet. Wil je een treinreis naar Dortmund gaan maken, dan moet je altijd overstappen. Een treinticket naar Dortmund boek je al vanaf €19,90 per enkele reis. Bekijk actuele prijzen en tijden.

Per trein naar Dortmund reizen

Reis je per trein naar Dortmund, dan zal je minimaal één keer moeten overstappen. Een rechtstreekse trein naar Dortmund is er helaas niet vanuit Nederland. Er zijn verschillende treinverbindingen mogelijk om de stad te bereiken. De meest logische manier om per ICE hogesnelheidstrein te reizen. Zo kan je in Amsterdam, Utrecht of Arnhem op de ICE naar Duisburg stappen en daar overstappen op de directe ICE trein naar Dortmund. Ook kan je vanaf Duisburg naar Dortmund reizen per regionale trein.

Een tweede mogelijk optie is om per binnenlandse trein naar Arnhem te reizen, daar op de Abellio trein naar Oberhausen te stappen en vervolgens op de regionale trein naar Dortmund. Wil je met de fiets op de trein naar Dortmund reizen, dan kan je deze verbinding gebruiken. Een fietsplaatsreservering is niet mogelijk en nodig, een fietsticket wel (uit de automaat). Lees meer over het reizen per fiets en trein naar Duitsland.

Route trein naar Dortmund

Reistijd per trein naar Dortmund

Ga je een treinreis naar Dortmund maken, dan moet je rekenen op een minimale reistijd van 2,5 tot 3,5 uur. De totale reistijd van de trein naar Dortmund hangt natuurlijk af van je vertrekstation in Nederland en de route. De reistijd per trein van Amsterdam naar Dortmund is 2 uur en 43 minuten. Reis je vanaf Utrecht of Arnhem, één van de andere twee opstaphaltes van de ICE, dan is de totale reistijd naar Dortmund respectievelijk c.a. 30 minuten en 60 minuten korter.

Indien je vanuit het noorden van het land reist moet je op een iets langere reistijd rekenen.
De treinverbinding naar Dortmund met de Abellio trein via Arnhem duurt ongeveer 3,5 uur gezien vanuit Amsterdam.Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Dortmund ICE + RE 08:08 10:52 02:44 1 € 18,90 Online
Utrecht - Dortmund ICE + RE 08:33 10:52 02:19 1 € 18,90 Online
Arnhem - Dortmund ICE + RE 09:05 10:52 01:47 1 € 18,90 Online

Prijs van een treinticket naar Dortmund

Zoals bij de meeste internationale treinverbindingen het geval is ligt ook de prijs van een treinticket naar Dortmund niet vast. Treinen richting Duitsland en ook naar Dortmund zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een goedkoop treinkaartje naar Dortmund. De prijs van een treinticket naar Dortmund begint bij €18,90 in de 2e klasse en bij €29,90 in de 1e klasse. De prijs kan echter oplopen tot wel het drievoudige of zelfs het viervoudige van die prijs. Bekijk actuele prijzen en eventuele aanbiedingen naar Dortmund.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Dortmund is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen. Regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd.

TIP: Het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs maar ook moment van reizen. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar Dortmund dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist.

Korting op de trein naar Dortmund

Er zijn diverse manieren waarop je met korting op de trein naar Dortmund kunt reizen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol.

Vroegboekkorting

Wil je goedkoop met de trein naar Dortmund reizen, dan is het zorg om op tijd te boeken. Veruit de meeste korting op de trein naar Dortmund krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Dortmund van €18,90. De vroegboektarieven of kortingstarieven naar Dortmund zijn de Supersparpreis en de iets duurdere Sparpreis.

Voordeelurenkaart en railplus

Heb je een voordeelurenkaart en wil je dus met voordeelurenkorting naar Dortmund reizen? Dat is mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je met je voordeelurenkaart alleen korting krijgt op het Full-flex tarief. Je krijgt geen korting op vroegboektarieven.

Met railpluskorting op de trein naar Dortmund reizen is ook mogelijk. Echter krijg je alleen op het Full-flex tarief korting.

Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis tarief boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs. Maak je toch gebruik van een kortingskaart, houd dan rekening met de voorwaarden van de kaart (bijvoorbeeld na 09:00 vertrekken).

Kinderkorting op de trein naar Dortmund

Boek je online een treinticket voor de trein naar Dortmund en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting en jongerenkorting

Een speciale seniorenkorting op de trein naar Dortmund is er helaas niet net als jongerenkorting.

Treinstation van Dortmund

Het treinstation van Dortmund, Dortmund Hbf, vind je net ten noorden van het centrum van Dortmund. Vanaf het treinstation van Dortmund loop je in 10 minuten naar het centrum toe. Ook kan je een bus naar het centrum nemen. Bussen rijden regelmatig. Aan het stationsplein van Dortmund vind je enkele leuke en betaalbare hotels. Het stationsgebouw van Dortmund is vrij groot en wordt momenteel (tot 2021) gerenoveerd. Er zijn behoorlijk wat faciliteiten en voorzieningen op het treinstation van Dortmund te vinden. Zo zijn er liften, roltrappen, kiosks, pinautomaten, toiletten en een informatiebalie/ticketbalie.

Bekijk hier een plattegrond van het treinstation van Dortmund.

Adres van treinstation Dortmund Hbf

Dortmund Hbf, Königswall 15, 44137 Dortmund, Duitsland

[google_map_easy id="68"]

Veel gestelde vragen over de trein naar Dortmund

Wat kost een treinticket naar Dortmund?

De prijs van een treinticket naar Dortmund begint bij €18,90 maar loopt op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Ook is de prijs verschillend per route. Bereken hier het tarief vanaf jouw vertrekstation.

Hoelang duurt een treinreis naar Dortmund?

Reis je per ICE naar Dortmund, dan moet je op een reistijd van 2u43m rekenen vanaf Amsterdam CS. Vanaf Utrecht en Arnhem doe je er respectievelijk c.a. 30 en 60 minuten korter over.

Waar boek je een treinticket naar Dortmund?

Via NSInternational kan je snel en makkelijk aan je treintickets naar Dortmund komen.

Bestaat er korting op de trein naar Dortmund?

Ja, met een Super Sparpreis vroegtarief ben je vaak het voordeligst uit. Ook met je voordeelurenkaart krijg je korting op de trein naar Dortmund, wel alleen op de Full-flex prijs. Bekijk eventuele aanbiedingen naar Dortmund.